Het karakter van je paard.

Hey!

Vandaag gaan we het eens hebben over de karakter van je paard.
Hoe is je paard nu eigenlijk? En in welk element behoort jou paard?

want er zijn namelijk 6 verschillende elementen waar je paard bij kan horen! Vast en zeker dat je je paard in een van deze elementen gaat terug vinden, wij in ieder geval wel.
Dit kun je allemaal lezen in dit artikel.

aarde
Voorbeeld element aarde.

Welke elementen zijn er nu eigenlijk?
Je hebt:
– Aarde
– Hout
– Metaal
– Vuur
– Water

Elk element heeft bijbehorende eigenschappen. Het is niet altijd zo dat je
een paard onder 1 element kan indelen. Je kunt het eerder zien als een
hoofdelement waar de meeste karaktereigenschappen bij passen.
Overige eigenschappen kunnen ook nog bij een ander element passen.

De karaktereigenschappen kunnen veranderen door invloeden van buitenaf. Dit kan in positieve zin, door bijvoorbeeld training, of in negatieve zin, door verkeerde behandeling van het paard of door verkeerde huisvesting.

Aarde

Eigenschappen die bij het aardepaard horen zijn vriendelijkheid, betrouwbaarheid en een goede eetlust.
Paarden die het element aarde als hoofdtype hebben zijn vaak rustig. Ze zijn vaak wat ronder en hebben aanleg om dik te worden.
Het aardetype is het zachtaardigste en betrouwbaarste type. Iedereen kan zich veilig voelen op dit type paard.
Een aardepaard houdt niet van snelheid, springen en is absoluut niet prestatie gericht . Andere negatieve eigenschappen zijn traagheid, luiheid en de grote aandacht voor eten.
Een aardepaard heeft veel over voor zijn baas (en voor eten) maar je moet oppassen dat je niet te veel van hem vraagt. Een aardepaard is een echte doorzetter en voor lange afstanden is hij zeker geschikt.
Houd dit soort paarden dus in goede conditie, en voer ze met maten.

Hout

Het houttype gaat graag de strijd aan en is absoluut geen opgever. Het is een erg actief type dat zo de hele dag rond kan rennen. Hij is dynamisch en heeft veel temperament.
In tegenstelling tot het aardetype houdt het houttype juist van snelheid, springen en competitie.
Een houttype ziet er op jonge leeftijd al erg gespierd uit.
Een houttype dat niet goed begrepen of behandeld wordt kan agressief worden. Bovendien neemt hij gemakkelijk de leiding over van een ruiter die niet kundig is. (niet snel de baas over het paard is)
Het houttype is door zijn impulsieve gedrag gevoelig voor blessuren. Dit type heeft er alles voor over om prestaties te leveren, hij gaat nog liever dood dan dat hij opgeeft. De ruiter moet goed oppassen dat hij het paard niet overvraagt. Stop dus ook op het goede moment. Dit is soms moeilijk aan te geven bij jezelf. Maar probeer hier zeker op te letten.

Metaal

Het metaalpaard is een no-nonsens (Geen onzin) type. Hij werkt voor je en maar alle toeters en bellen hoeft hij er niet bij. Het is een simpel paard dat gemakkelijk volgt en eerlijk is, zolang zijn ruiter eerlijk is en hij niet overvraagd wordt. Hij leert ook snel, zolang het niet te moeilijk is.
Een metaaltype gaat stress en moeilijke situaties het liefste uit de weg en zal dus ook nooit een top wedstrijdpaard worden.
Het is gemakkelijk contact te verliezen met dit type paard, hij zal zelf niet om aandacht komen vragen. Het is erg belangrijk om deze aandacht wel te geven anders trekt het paard zich volledig in zichzelf terug. Doe dus veel met dit soort paarden, geef ze voldoende aandacht en gebruik niet teveel decoraties bij je paard.

Vuur

Het vuurpaard is een echte aandachttrekker. Hij is dol op showen en aandacht. Dit is echt een wedstrijdtype, het type paard dat zich graag uitslooft. Het vuurpaard is echt een gezelligheidsdier, hij heeft graag contact met mensen en met andere paarden. Het is het paard dat naar je hinnikt als je de stal binnenkomt.
Het vuurpaard is erg nieuwsgierig, hij wil alles zien, alles meemaken. Een groot concentratievermogen heeft dit type paard dan ook niet.
Het vuurpaard kan snel schrikkerig of nerveus worden.
Een vuurpaard steelt, zoals al eerder gezegd, graag de show. Hoe harder het applaus en hoe groter de prestatie, hoe leuker hij het vindt!
Hou je paard dus goed bezig, dat is wat hij het allerliefste doet!

Water

waterpaarden hebben vaak een erg mooie uitstraling. Het zijn eenlingen die van zichzelf erg teruggetrokken zijn. Deze paarden zijn wantrouwend en houden de omgeving goed in de gaten. Ze willen alleen voor je werken als je ze in hun eigen waarde laat.
Een sterke ruiter kan dit paard erg nerveus en angstig maken. Ook de spanning van een wedstrijd kan dit paard niet goed aan.
Met dit type moet rustig en geduldig worden omgegaan, dan kan het laten zien wat het kan. Ga je paard het dan ook niet te moeilijk maken, en maak plezier met je paard. Dat staat bij dit paard op nummer 1!

De alfa-merrie in een kudde is vaak een watertype.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, en je eigen paard er in kan herkennen.
Laat maar weten bij de reacties voor type paard jij hebt!
evy fleemt

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s