Tussendoortjes voor je paard

Heb jij wel eens gedacht wat kan ik nu geven aan mijn paard
als lekker tussendoortje wat ook nog een gezond is?

In dit artikel lees je het allemaal!
(Het artikel komt een beetje later online dan normaal omdat ik het erg druk had met school/werk)

We verwennen onze paarden allemaal wel eens met iets lekkers. Een appel of een wortel is de meest voor de hand liggend lekkernij voor paarden. Deze tussendoortjes voor paarden zijn bovendien het gezondste, veel gezonder dan bijvoorbeeld een suikerklontje.
Groenten en fruit moeten altijd dienen als een tussendoortje, nooit als aanvullend voer. Een paard kan, als hij genoeg en goed te eten krijgt, zelf aan voedingsstoffen komen om gezond te blijven. Hij haalt deze voedingsstoffen uit het ruwvoer en krachtvoer.

Wortelen

Als tussendoortje voor paarden en een lekkere aanvulling passen wortels in elk rantsoen. Bij het voeren van wortelen aan paarden moet er wel op het volgende gelet worden:

 • Er mag op de wortels voor paarden geen zand op zitten. Elke keer een beetje zand geeft een ophoping in de darmen wat kan leiden tot zandkoliek
 • Voer geen rotte wortelen aan paarden. In rotte wortelen is het kalium gehalte erg hoog, dit kan zorgen voor dunne mest bij de paarden;
 • Wortels bevatten 90% water, voer je 1kg wortels aan paarden dan is dat pas 15% van een kilo brok. Voer wortelen dus als lekkernij aan paarden en niet als een vervanging voor krachtvoer;
 • Geef aan paarden hele wortels om te voorkomen dat de paarden een stuk in een keer op eten. Als je het toch wil snijden, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.

  Appels

  Appels zijn bij veel paarden zeer geliefd en dan vooral de zoete appel. Bij het voeren van appels zijn er echter ook een paar dingen waarop gelet moet worden:

  • De appels voor paarden moeten rijp zijn en zonder slechte plekken of wormen.
  • Verwijderen ook het zand als dat erop zit om ophoping van zand in de darmen te voorkomen.
  • Laat het paard stukjes van de appel af bijten door de appel vast te houden, zo voorkom je de kans op slokdarmverstopping.
  • Voer niet te veel appels aan paarden op één dag, de appels kunnen gaan gisten in het paard waardoor koliek kan ontstaan.

   Bananen

   Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn.

   • De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand.
   • Bananen bevatten Kalium. Dat is goed voor de zenuwen en spieren van het paard.
   • Geef niet teveel bananen aan paarden. Bananen bevatten, net als ander groente en fruit, veel zetmeel. Omdat zetmeel niet goed verteert in het paardenlichaam, kun je je paard het beste niet te veel geven.

    Brood

    Brood is ook een lekkernij voor paarden. Let bij het voeren van brood aan paarden op het volgende:

    • Veel vers wit of bruin brood is voor paarden echter niet goed, er kunnen deegballen vormen, die zijn slecht verteerbaar en kunnen een verstopping veroorzaken.
    • Geef ook geen beschimmeld brood aan paarden, dit verhoogd de kans op koliek.
    • Het beste kan oud bruin/wit brood aan paarden gevoerd worden. Laat het hiervoor 1-2 dagen liggen zodat het hard wordt.

     Snoepjes

     Er bestaan vele soorten paardensnoepjes en in vele verschillende soorten smaken. In de meeste paardensnoepjes zijn gezonde vitamines en mineralen verwerkt. Geef paardensnoepjes als lekkernij of als beloning. Geef de paardensnoepjes alleen niet te vaak, sommige paarden worden er ongeduldig van en kunnen dan vals worden.

     Ik hoop dat jullie hier weer wat verder mee kunnen.
     Laat onder in de reacties weten wat jij altijd voert als tussendoortje voor je paard! 🙂

     paardensnoepje mix
     Liefs,

     Denise & Izabelle

Advertenties

Een gedachte over “Tussendoortjes voor je paard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s