Aanschaf van een paard

Waar moet je allemaal op letten als je een paard wilt?
Als je een eigen paard of pony wil, komt daar heel veel bij kijken.
Je moet je paard verzekeren, je paard moet voer en water hebben, stalling, hoefsmid, dierenartskosten en noem zo nog maar wat dingetjes op.

Mensen denken al heel snel dat een paard kopen het duurste is.
Dat is niet helemaal waar. In een maand komen er best nog wat kosten bij
je paard kijken. Ook betaal je (als jij dat wilt) nog rijlessen. Privé lessen kunnen zo rond de 20/30 euro liggen, maar als je gewoon op de manege lest dan ben je rond de 10/15 euro ook klaar. Daarbij komt ook nog kijken dat je een zadel en hoofdstel aan moet schaffen.

Maar nu heel even over hoeveel een paard ongeveer kost in een maand.
Als je paard gestald staat op een pensionstal kan de prijs per maand varriëren tussen de 75 euro en de 500 euro. Hier zit dan wel het verschil in dat je bij 75 euro nog enkele dingetjes bij zou moeten kopen. En bij de 500 euro er waarschijnlijk alles bij inbegrepen zit. Daarbij moet je ook kijken of je paard alleen buiten staat, of dat ze ook nog een box hebben om in te staan. En wat voor bodem ze gebruiken in de stallen etc. Ook moet je paard elke dag eten en drinken wat ook weer geld kost. Je moet hierbij denken aan ruwvoer en krachtvoer. Af en toe een tussendoortje moet ook betaald worden. Als je paard extra vitamines nodig heeft zit dit meestal ook tussen het voer. De hoeveelheid van het voer hangt af van de leeftijd, gewicht en grootte van het paard. Een klein paard heeft natuurlijk (meestal) minder voer nodig dan een groter paard. En een ouder paard heeft meestal wat meer vitaminen nodig dan een jong paard. Ook is een recreatie pony of paard goedkoper dan een sportpaard. Een sportpaard heeft extra voeding nodig en waarschijnlijk ook meer vitaminen, medicijnen etc. Als je een pony hebt die altijd in de wei staat, ben je ongeveer 30 euro kwijt per maand. (voor voer/water) Heb je een groter paard die in de sport loopt ben je 150/200 euro in de maand kwijt.

Om ervoor te zorgen dat je paard geen wormen krijgt kun je je paard ontwormen. Je moet je paard wel op regelmatige tijden ontwormen anders heeft dit weinig tot geen zin. Ga ook niet denken, mijn paard heeft geen wormenspuit nodig want hij krijgt toch geen wormen. Jawel, je paard heeft best wel wat kans om wormen te krijgen. Wormen kunnen namelijk overal in zitten. Een wormenspuit ligt op een gemiddelde prijs van 15 euro. Hoeveel je paard nodig heeft ligt aan het gewicht van je paard.
Om te zorgen dat je paard geen ziektes krijgt moet je je paard elk jaar een paar keer inenten. Dit is vaak voor de ziekte influenza. Je moet dit om de 4 tot 6 maanden doen. De kosten hiervan ligt eraan hoe vaak je je paard inent.
spuit

De hoeven zijn heel belangrijk voor een paard. Deze moet dan ook goed onderhouden worden. Dit ligt er ook weer aan hoe goed de conditie van de hoeven zijn. (bij Evy is de conditie best wel slecht. Dus heeft ze veel zorg nodig met de hoeven. Dit gaat nu dan ook helemaal de goede kant op!) De hoeven moeten elke 6 tot 8 weken bekapt of beslagen worden. Hoeven bekappen kost meestal rond de 30 euro. Ook ligt het meestal aan de grootte en gewicht van je paard. Een groter paard is dan ook wat duurder uit dan een klein paardje. Tenzij de conditie van de hoeven van het kleine paard slechter zijn dan die van het grotere paard.
hoeven

Ook het gebit van een paard moet regelmatig gecontroleerd worden om problemen tijdens het eten en tijdens het rijden te voorkomen. Hier zijn speciale paardentandartsen voor. Een controle kost meestal rond de 15 euro. Maar dit kan heel hoog oplopen als het paard iets aan de tanden heeft. Dit kan oplopen tot een bedrag van ongeveer 200 euro.

De dierenarts kosten komen er ook nog bij kijken. Als je paard kreupel loopt of een ziekte heeft wil je natuurlijk het liefst dat je paard weer helemaal beter wordt. Maar ook dit kost weer geld. Dit kan hele hoge kosten geven. Als je een paard hebt wil je wel dat je altijd wat geld achter de hand hebt. Het is dus handig om elke maand wat geld aan de kant te leggen voor als je paard iets heeft. Je kunt het dan ook niet uitstellen om je paard bijvoorbeeld de volgende maand het spuitje te geven wat hij nu nodig zou hebben. De dierenartsrekening zou een rekening kunnen zijn van 100 euro maar een als je paard naar een speciale paardenkliniek moet om te herstellen kan dit al snel oplopen tot 1500 euro en dit kan nog veel meer worden! Als eigenaar van je paard ben je ook verantwoordelijk voor als er iets stuk gaat. (Wat je paard heeft gedaan) Als je dit niet zou kunnen betalen is het soms ook verstandig om eerst een paard te leasen. Je mag dan (In de meeste gevallen) met het paard doen wat je zelf wil. Alleen de extra kosten zijn dan niet voor jou.

En om niet te vergeten is het heel erg van belang dat je veel tijd hebt voor je paard. De verzorging van een paard per dag kost gemiddeld 2 uur. En dat 7 dagen in de week. Dit moet dan ook in de winter gebeuren en met regenachtige dagen. Wanneer je dus een keer gezellig op vakantie wilt. Zou je iemand moeten vinden die je paard dan verzorgt.

Als allerlaatst is het natuurlijk ook leuk om eens een keertje een leuk dekentje of een leuke halster te kopen. Dit ligt helemaal aan jezelf of je dit wil. Maar geloof me.. Dit doet iedereen :’)

Het totale bedrag per maand is dan ook gemiddeld:
Lessen: €80,-
Pension: €200,-
Tussendoortjes: €2,-
Voeding: €75,-
Wormenspuit: €3,-
Bekappen: €30,-
Controle gebit: €15,-
Dierenarts: €8,30
Overige dingen: €10,-

Totaal               +/- 423,30

LET OP! Dit is gemiddeld genomen. Dit kan dus ook goedkoper zijn of duurder. Dat ligt helemaal aan jezelf.

evyyyy

Liefs, Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s