Paarden huisvesting: Paddock Paradise

In het wilde leven van een paard, legt een paard ongeveer zo’n 10 tot 20 kilometer af per dag op zoek naar gras, drinkwater en een veilige plek om de nacht door te brengen. En als je paard de hele dag in de wei staat, zal het eerder 10 tot 20 meter zijn om van zijn favorieten graas plekje naar de drinkbak te lopen.

Maar door het ‘Paddock Paradise’ maak je de natuurlijke leef omgeving perfect na!

De bedoeling van een Paddock Paradise is dat je paard zo veel mogelijk afstand aflegt om ‘te overleven’. Natuurlijk is overleven niet echt nodig voor onze paardjes, maar iets ingewikkelder kan geen kwaad.

Een Paddock Paradise is eigenlijk een groot stuk weide opgedeeld in verschillende vlakken en met verschillende weggetjes (met obstakels) om van het ene naar het andere vlak te komen.

De bedoeling van een Paddock Paradise is dan ook dat het paard zo veel mogelijk afstand moet afleggen, zo kun je dus het hooi aan de ene kant van de wei doen en als je paard dan wil drinken dan moet hij dit weggetje door, over dat boomstammetje heen springen door die vijver heen en dan pas komt hij bij zijn drinken.

Het is dan ook bewezen dat paarden die meer moeten bewegen in hun dagelijkse leven veel rustiger zijn in hun hoofd.

Paddock Paradise is bedacht door Jaime Jackson. Het Paddock Paradise gaat uit van het natuurlijke gedrag van paarden in het wild en Veranderd dit in een manier van paarden houden in het wild.  In de praktijk kan het zijn dat bepaalde mogelijkheden die een Paddock Paradise biedt niet kunnen worden uitgevoerd , of dat paarden niet geschikt zijn voor het leven in een Paddock Paradise vanwege bijvoorbeeld gezondheidsredenen of het missen van sociale vaardigheden.

het maken van een Paddock Paradise begint met een track. Dit is een pad die geheel rondom de weide loopt. De breedte is ongeveer 3 tot 5 meter. Dit wordt gedaan, omdat paarden in het wild een bepaalde route in het landschap belopen en deze steeds opnieuw volgen. Door nieuwsgierigheid zal vaak gebeuren dat een paard de eerste keer het pad rondlopen, maar daarna stilstaan. Het is de bedoeling dat je je paard stimuleert om te blijven lopen. Volgens het principe van het Paddock Paradise wordt dit gedaan door steeds kleine hoeveelheden ruwvoer te verspreiden over de track.

Wilde paarden eten grotendeels grassoorten met een lage voedingswaarde. Deze grassoorten zijn  nauwelijks te vinden in weides.      In het groene gras dat wij in onze weides groeien zitten heel veel suikers, deze suikers zorgen ervoor dat je paard een grotere kans heeft op over gewicht, hoefbevangenheid en hoefbeenkanteling. Voor veel mensen is dan de oplossing hun paard minder te laten eten. Maar méér eten is juist nodig alleen van grassoorten met minder suikers, oftewel drogere grassen. De meest bekende vorm hiervan is hooi, dat bestaat uit gedroogd gras.

 Paarden eten in het wild steeds een klein beetje en lopen dan verder. Aangezien je bij het Paddock Paradise, de natuurlijke manier van leven van een wild paard wilt veranderen naar het houden van normale paarden, zul je een soort gelijken situatie moeten afdwingen. Dit kan gedaan worden door steeds kleine hoeveelheden op verschillende plekken op de track te leggen. Op veel stallen worden paarden twee keer per dag gevoerd. Het resultaat van maar enkele voorbeurten is vaak dat paarden grote hoeveelheden voedsel krijgen, dit opschrokken en daarna niks meer te eten hebben tot de volgende voerbeurt, dit is niet natuurlijk voor een paard. Wat je volgens het principe van een Paddock Paradise beter kunt doen is meer voerbeurten. Doordat het hooi is verspreid lopen de paarden een stukje en gaan dan weer wat eten. Ze zullen dus een veel langere tijd eten, niet schrokken en ook tussendoor nog bewegen. Dit is een veel natuurlijkere manier van voedselinname. De hoeveelheid hooi op een plek hangt natuurlijk af van het Paddock Paradise en de hoeveelheid paarden, maar het is niet goed om te veel hooi op één plek neer te leggen. Hierdoor blijven paarden te lang op dezelfde plek staan eten. Beter is het om op veel verschillende plekken kleine hoeveelheden te leggen. Hierdoor is de zin om te bewegen groter, iets dat graag gezien wordt in een Paddock Paradise. Naast de hoeveelheid hooi en de hoeveelheid van het voeren is afwisseling ook erg belangrijk. Ik het wild eten paarden op een dag veel verschillende grassen. Dit kun je nadoen door verschillende soorten hooi neer te leggen.

Naast hooi eten paarden in het wild ook verschillende mineralen uit de bodem.  Er zijn verschillende mineralenblokken te koop voor paarden, zoals normale zoutblokken oftewel likstenen. Deze kun je op de track zetten. Paarden zullen dan af en toe aan de zoutblokken gaan likken.  In plaats van zoutblokken in een houder kun je de zoutblokken breken. De brokken kun je dan begraven rond de track net onder de oppervlakte. Hierdoor moeten paarden met hun hoeven gaan graven, waardoor deze op natuurlijkere wijze zullen afslijten. Ook zullen de paarden met hun tanden over de brokken zout schrapen. Hierdoor zullen naast de hoeven de tanden ook goed afslijten. In het wild moet een paard ook werken voor voedsel en mineralen en dat is terug te zien in een Paddock Paradise.

Het best is als al het voer op grond niveau ligt. Paarden krijgen hierdoor kleine hoeveelheden zand en gruis binnen. Deze kleine hoeveelheden zij  zeker niet schadelijk. Het is wel bekend dat paarden die uit verveling zand gaan eten koliek krijgen. Dit zal niet snel gebeuren in een Paddock Paradise, want de paarden zullen hier bewegen en gestimuleerd worden in natuurlijk gedrag, waardoor er geen verveling ontstaat. Naast het zand is er nog een belangrijke reden voor het op laag niveau voeren. Paarden die niet op grondniveau gevoerd worden krijgen vaker last van hun nek en keel. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om hooi te voeren. Naast het op de grond te leggen kun je hooi voeren vanuit hooinetten die op de grond liggen. Een andere mogelijkheid is om een slowfeeder te maken. Dit is een bak met een hooibaal erin en een rek op de hooibaal. Dit word bijna standaard toegepast in een Paddock Paradise.

Naast eten is water een van de beste stimuleringsmiddelen voor beweging van een paard in een Paddock Paradise. Een paard heeft elke dag meerdere malen zin om te drinken en als hij daarvoor moet lopen, dan zal hij dat ook zeker doen. Net als eten is het in een Paddock Paradise de bedoeling dat water ook rond het grondniveau aangeboden moet worden. Dit om dezelfde reden als dit met voer gedaan wordt. De meest natuurlijke manier om een paard van water te voorzien is een waterplaats waar de paarden met hun hoeven in het water kunnen staan als ze gaan drinken. Naast het drinken kunnen de paarden daar dan ook een bad nemen. In de winter zal het water op een drinkplaats soms bevroren zijn. De paarden hebben hier een oplossing voor. Door met hun hoef en neus tegen het ijs te drukken en te stampen zal het ijs breken en kan het paard drinken.  Deze manier van je paard zelf na laten denken is zeer gewenst in een Paddock Paradise. Na het rollen in het water zullen paarden het liefst gaan rollen in de modder. Dit zorgt voor een goede vacht en huid van het paard. De modder is ook goed voor de hoeven van het paard. Het water reinigt de hoef en de modder zorgt voor het verzachten van de buitenkant van de hoef, waardoor deze niet gaat afbrokkelen.

Veel weides hebben geen natuurlijke drinkplaatsen. Deze kunnen vaak wel aangelegd worden. Hierdoor heb je naast een drinkplaats ook direct een plek waar paarden kunnen rollen. Het water hoeft niet altijd super te helder te zijn, sterker nog als het water wat troebeler is en er wat meer bacteriën inzitten blijken paarden daarvan een beter afweer systeem te krijgen. Een kleine poel water is dus gewenst om je paard te kunnen laten rollen, maar een poel die diep genoeg is om je paard bijna in te laten zwemmen is helemaal geweldig!

Een ideaal Paddock Paradise, bestaat uit ontzettend veel mogelijkheden. Als je op google opzoekt Paddock Paradise Plattegrond vind je al oneindig veel mogelijkheden.

De meest geliefde manier, is dus een groot stuk weide, waar omheen dus en track/groot pas word aangelegd, en met weggetjes brengt die track je dus naar andere plekken in het Paddock Paradise. Als je een Paddock Paradise maakt moet je out of the box denken, zo kun je bijvoorbeeld een lang pad maken waar boomstammen als obstakels liggen, een stuk grond waar allemaal bomen zitten (en dat dus als een soort bos voelt), hoogte verschillen tussen de verschillende plekken, bodem verschillen, een diepe plas waar je paard kan drinken en zwemmen, een zigzaggend weggetje met hardere bodem, een grootte berg waar paarden een uitzicht op hebben en hard vanaf kunnen racen, een paddock waar de paarden kunnen rollen en zonnen en natuurlijk een schuilstal waar ze onderdak hebben bij slecht weer. en als belangrijkste veel afstand tussen alle categorieën,  heeft je paard net in het water gezeten en wil hij rollen in de paddock zorg dat die helemaal in de tegenovergestelde richting licht van je plas water.

Kijk hier voor een rondleiding in een prachtig Paddock Paradise

Veel van de foto’s komen van:

https://www.facebook.com/slichtenhorst

Wij hopen dat jullie al iets meer weten over het Paddock Paradise

Liefs, Izabelle en Denise

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s