Paarden in het wild

Hoe leven paarden in het wild nu eigenlijk?
Het is altijd leuk om te weten hoe paarden leven in het wild.
Leven ze nu totaal anders dan onze paarden? Of lijkt het allemaal wel een beetje op elkaar..  En waarom hebben ze lange benen?
In dit artikel zullen al deze vragen beantwoord worden.

Eigenlijk bestaan echte wilde paarden niet meer. Meestal worden ze gevangen genomen en worden ze laterna los gelaten of ontsnappen ze zelf.
Het enige verschil met onze paarden is dat wilde paarden hun eigen leefwijze hebben en ze niet opgevoed zijn door mensen. Paarden zijn kuddedieren. Ze kunnen niet zonder elkaar. Een kudde bestaat uit een leidende hengst en een leidende merrie met een aantal veulens en jaarlingen en tweejarigen.
Een paard eet voornamelijk gras, maar daarnaast ook kruiden, takjes etc.
In het wild besteed een wild paard per dag zo’n 60 % aan eten. Dat doen ze dan telkens in kleine hoeveelheden. En niet net als ons 3 keer per dag een vullende maaltijd. Wilde paarden hebben geen speciaal dag en nacht ritme. Ze slapen wanneer het voor hun veilig is. Ze wisselen de dag af met eten, spelen, slapen, drinken en ga zo maar door.

wild paard

De vacht van een paard is belangrijk, dit is dus totaal niet hetzelfde als hoe eens mens een vacht zou verzorgen. Het verzorgen van de vacht van een paard, betekend bij een paard het rollen in zand, het badderen in water, of door te schuren en elkaar te krabben. De vacht van een wild paard is dicht en vettig, dat zorgt ervoor dat het water absorberend is. En dat een paard warm blijft. De jonge veulens worden in het begin door hun eigen moeder opgevoed maar laterna komen daar ook andere paarden een rol bij spelen. Als veulens opdringerig zijn bij andere merries. Laten zijn duidelijk merken dat dit niet de bedoeling is. Daarbij leren ze in de groep wat gevaarlijk is en wat niet gevaarlijk is.

Ook zijn er ‘wilde’ paarden in Nederland, deze zijn er neer gezet om natuurgebieden te onderhouden. Eigenlijk was het konikpaard uitgestorven. Maar de mens heeft dit ras toch nog terug kunnen fokken.

Een voorbeeld van een ‘wild paard’ is een mustang. Deze leven in Noord-Amerika. Eigenlijk is dit helemaal geen wild paard, maar is deze verwilderd.
Het ras komt eigenlijk van de paarden die de spaanse  conquistadores vanuit Europa meebrachten op hun ontdekkingsreizen.
Paarden hebben lange benen om snel weg te kunnen rennen bij gevaar. Paarden zijn vluchtdieren dus zullen dan ook niet aanvallen. De ogen van een paard staan opzij om helemaal om zich heen te kunnen kijken. Behalve precies voor hunzelf, en achter hunzelf. Een verwilderde Mustang laat zich vrijwel best makkelijk temmen. Dit is dan ook omdat ze een meegaand (Meedenkend) en intelligent karakter hebben. Dit is wel afhankelijk van de voorouders. De hoeven van een paard zijn keihard om op rotsen te kunnen lopen.

Hieronder zie je een evolutie van een paard:
evolutie

Het paard heeft zich door de jaren heen heel erg aangepast aan de leefomgeving. De hoeven waren eerst veel zachter en waren niet halfrond zoals ze nu zijn. En ook hadden ze een soort staartwortel met aan het einde een klein pluimpje, terwijl we nu de ‘hele’ staart kennen.

Ik hoop dat jullie er wat van opgestoken hebben!

wilde mustang

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s