Rassen: Meet de Henson

Waarschijnlijk heb jij nog nooit van dit paardenras gehoord: De Hensons.  Dit recente Franse ras, bedacht rond 1970, en sinds 2003 een erkend ras is gefokt vanuit fjorden en warmbloeden als de Selle Francaise en de Angelo-Arabier.

Dit is absoluut mijn fávorieten paardenras, ze zijn in mijn ogen gewoon perfect, kijk mee waarom!

De henson is  gemaakt door de familie Bizet, in het noorden van Frankrijk, in deze omgeving zijn grootte baaien en moerasachtige meren en stranden.

Met het fokken van de Henson werd gedoeld op een paard dat sterk zou zijn, wat breder gebouwd maar toch een goeie conditie zou hebben.

Omdat de Henson nog een vrij jong ras is is er niet echt een vaste kleur en worden nieuwe kleuren ook toegestaan. De basis kleur van de Henson is Isabelle, deze kleur lijkt veel op valk, maar heeft meerdere tinten en een aalstreep, 2-kleurige manen zijn ook toegestaan.

Op het moment zijn de kleuren Isabelle, Rodblakk, Gulblakk, Ulsblakk, Gra, Palomino, Bruin, smokey black en Bucksin toegestaan in het ras.

Op bruin en Smokey Balck na hebben alle andere kleuren een heel licht blonde tot bijna bruin blonde vacht kleur met (vaak) 2 kleurige manen.        De meeste Henson zijn Isabelle, Rodblakk, Ulsblak of Gra, met een enkele uitzondering van een veulen dat soms anders gekleurd is.

Henson hebben behalve hun vrij unieke kleur nog meer in petto, Een Aalstreep en 2 kleurige manen komen vaak voor bij een Henson maar steeds meer Hensons beschikken ook over zebrastrepen. Deze strepen komen vaak voor bij de benen, Hensons hebben donkerdere benen dan de rest van hun lichaam, en op die overgang van kleur zitten dus regelmatig strepen, maar bij ernstigere gevallen zie je ook strepen rond het hoofd en de buik.

Een Henson heeft erg brede grootte hoeven waardoor hij veel contact maakt met de grond waar door ze niet vast blijven te zitten in de drassige zuigende massa van de baaien. Dat maakt Hensons ook echte modder lopers, zou jij het aandurven om met een volle rengalop (en deze paarden kun snél!) door een heel modderig en glad veld te galopperen en vervolgens een scherpe bocht te nemen zonder af te remmen? Geloof me, ik maakte me al klaar voor een val met paard en al maar om een of andere verrassende reden lijkt gladheid deze paarden niks te doen!

De Henson heeft een stokmaat van 1.50 tot 1.60 soms valt het er net iets onder of soms wat erboven er lopen ook Hensons rond van  1,75!      Een Henson is een iets breder gebouwd paard, lang niet zo breed als zijn opa de Fjord maar ook weer niet als zijn andere opa de Angelo-Arabier. Hensons verschillen erg veel onder elkaar. In het begin is dit ras ontwikkeld om toeristische wandelingen te maken in de baaien, waar een mens waarschijnlijk vast zou komen te zitten, maar verrassend genoeg heeft de Henson ook een grote potentie voor de sport!

Vorig jaar sprong de eerste Henson al mee op het Frans kampioenschap springen (1.50). En ook voor de aangespannen sport zijn deze paarden razend populair in Frankrijk. Dressuur was niet zo hun sterke kant, maar de laatste jaren worden er ook zogenaamde sport type Hensons gefokt die ook in de dressuur iedereen verslaan. En dankzij hun monsterlijke uithoudingsvermogen is Endurance ook een fluit van een cent. Maar om heel even terug te komen op die brede hoeven en de geweldige grip van de Henson. Dan is er 1 onderdelen van de paardensport waarin deze paarden wel moeten winnen:

Polo-Cross!

Dit is het hele officiële Franse polo cross team; alleen maar Hensons! Hensons kunnen dankzij hun (gedeeltelijke) Arabische bloed enorme snelheden bereiken en door hun geweldige wendbaarheid, uithoudingsvermogen en grip zijn ze natuurlijk perfect geschikt voor deze sport. Leuk om te weten is dat verschillende internationale teams langzaam ook enkele Hensons in hun team opnemen.

Als je naar de Henson kijkt lijken deze paarden toch bijna uit het wild te zijn geplukt? En gelijk geef ik je. De ruim 600 Hensons op deze wereld zijn bijna allemaal in de ruim 240 hectare baai en heide opgegroeid in de omgeving. Tot een jaar of 2 is het enige wat ze van mensen kennen vaak aaien en foto’s. Maar zelfs een halster is vaak nog geheel onbekend. Hensons groeien in grote kuddes op, het zijn echte vroegbloeiers. Integendeel tot een normaal paard die pas bij een jaar of 6 zijn uitgegroeid is een Henson bij 3 jaar eigenlijk al helemaal klaar. Dat maakt dat ze ook een stuk eerder in training kunnen worden gebracht. rond 2,5 jaar oud zullen de meeste Henson al zadelmak zijn en meelopen in de toeristische wandelingen van hun omgeving.

Er zijn nog vrij weinig Henson paarden op de wereld, rond de 600 met meer dan 500 in Frankrijk.  Er zijn ook maar 13 goedgekeurde dekhengsten over de hele wereld, wat de keuze niet erg groot laat als je je merrie wilt laten dekken. Ik heb maar liefst 4 van de 13 hengsten gezien, en  wat een prachtige paarden zijn dat!

Het gene dat ik ook het leukste vind aan de Henson is zijn karakter!       Een Henson is nieuwsgierig en een beetje eigenwijs. Maar boven al hebben ze een goeden karakter en zullen ze werkelijk alles doen om hun ruiter tevreden te maken. Ze zijn erg gevoelig en voelen het ook goed aan hoe jij je voelt. Het zijn sterke grote paarden die graag komen voor een stevige knuffel!

Ben je net zo gek als ik op de Henson? Kijk dan verder naar ze:

  

Je kunt eventueel ook nog deze video kijken voor een idee van deze paarden in actie:

https://www.youtube.com/watch?v=v5bOkTjFR1o

Liefst Izabelle en Denise

Advertenties

3 gedachtes over “Rassen: Meet de Henson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s