Voeding: herfstige tussendoortjes!

Het is weer duidelijk herfst, en nu het weer wat kouder is, je paard weer een wintervacht aan moet maken en er wat minder vitamientjes in het gras zitten kan je paard best wel wat herfstige tussendoortjes krijgen voor wat extra energie!

Het is weer appel en wortel seizoen! Dus is dit een vrij voor de hand staande snack. Appels en wortelen bestaan allebei voor meer dan 80% uit water, maar dat betekent niet dat je ze gelijk onbeperkt kunt voeren aan je paard. Wortels en vooral appels bestaan voor meer dan 12% aan suiker!

Uit onderzoek blijkt een paar maximaal 4 kilo aan wortelen mag hebben per dag, en maar 1,5 kilo aan appelen per dag. In de winter krijgen de paarden bij ons op stal altijd een voerbak vol dikke winterpenen, in principe een prima snack, want ze vinden het ook heerlijk! Maar pas op voor paarden met een roze neus, want die wil nog wel een verkleuren. :’)

Al die blaadjes die van de bomen afvallen zien er natuurlijk super mooi uit, maar ze zijn ook nog super lekker voor onze paarden! Ook Evy geniet van de blaadjes die opzij geveegd zijn, dus gooi niet zomaar alles weg maar geef ook wat aan je paard. Maar let wel op, er zijn altijd een aantal bladeren die je paard of pony niet mag eten, meestal zullen de paarden deze blaadjes zelf sorteren maar je kunt beter genezen dan voorkomen.

Zo zijn Eiken, Beuk, Vlier, Paarden of Wilde Kastanje en Lijster al een paar van de meest bekenden. Wil je het zeker weten dan kun je eventueel even kijken op de lijst met giftige planten van Nederland.

Hihi, call me crazy, maar Vivaldi krijgt als het koud weer is wel vaker mijn home made Appel taart! Deze taart is speciaal gemaakt voor paarden maar ook voor mensen prima te eten, zo rond de feestdagen wil ik de paarden op stal dan nog wel eens verwennen met mijn taart. Maar als je nagaat kun je natuurlijk nog veel meer in zo’n taart stoppen, peren zijn hier natuurlijk ook heel lekker in. Vind je het nou leuk om dingen te bakken voor je paard, ga dan naar een van onze projectjes www. Voormijnpaard.tk en kijk onder kookboek voor meer dan 100 recepten voor je paard!

Mochten jullie het leuk vinden kunnen we een keer een video opnemen van hoe je mijn taart vakt. 🙂

Ook slobber is een perfecte maaltijd voor je paard zo rond deze koude tijden. Slobber zijn eigenlijk aan de kook gebrachten zemelen die een soort papje maken, doordat Slobber zou zacht is is het heel makkelijk te eten voor paarden met slechte tanden. En omdat de zemelen aan de kok gebracht zijn is slobber ook lekker warm (pas op dat het niet heet is!) voor je paard. Je hebt veel verschillende soorten slobber, basis slobber hier zit niet veel extra energie in, of speciale soorten slobber waar extra suikers, en bijvoorbeeld haver in kan zitten. Je kunt zemelen dus zelf aan de kook brengen, je kunt een kant en klaar pakket kopen voor je paard, of gewoon zelf een soort slobber maken. Heb je geen zemelen of havermout in huis? Dan kun je door verschillende soorten fruit in een blender te doen (en eventueel op te warmen) ook een soortgelijke pap maken!

Voor Vivaldi bestaat er werkelijks niks beters als een gevulde appel!   Alleen een appel is natuurlijk een makkelijk tussendoortje maar als je nou 5 minuten extra tijd besteed aan je appel, zal je paard nog meer genieten!

Je vult deze appel namelijk met alles wat je paard lekker vind, hij is dus heel persoonlijk! Je snijd de bovenkant van de appel eraf holt hem uit vervolgens kun je hem optioneel voor 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden doen, dit hoeft dus niet. En doe dan alles erin wat je paard lekker vind. Stroop, de stukjes appel die je eruit haalden appel en wat stukjes brood wordt het vaakst gedaan. Vivaldi is toch wel een speciaal geval, appelstroop, cheece onion chips, pastinaak, peer, wat slobber en gecarameliseerde wortel zijn voor hem heaven!

Wij hopen dat jullie wat leuke ideeën hebben kunnen opdoen van het artikel, maar naast deze tussendoortjes is het ook heel belangrijk onbeperkt ruwvoer te geven aan je paard, zoals hooi, om je paard genoeg energie te geven om hem warm te houden!

Liefs, Izabelle en Denise

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s