Voeding in de winter!

Nu de zomer weer voorbij is, komt de winter er weer aan. Dat betekend dus ook dat je paarden weer wat meer voer nodig hebben om zichzelf warm te kunnen houden etc.
In dit artikel gaan we het hebben over hoe je nu het beste je paard bij kunt voeren en wanneer?
evyyyyyyy1

In de winterperiode zitten er weinig tot geen voedingswaarde in het gras, dat betekend dus al dat je sowieso moet gaan bijvoeren wil je paard zichzelf warm kunnen houden, en de energie kan behouden om ook nog te gaan rijden etc. Dus wat moet  je je paard nu eigenlijk geven? Hoeveel en wanneer? Bij elk paard is dit anders, maar toch kun je je aan een bepaald ritme vast houden.

Als je paarden nog op de wei staan, maar er toch weinig voedingswaarden in het gras zitten. Dan is het verstandig om dat al bij te gaan voeren, niet te veel, maar precies goed zodat je paard alvast kan wennen. Het is heel erg belangrijk om wel op te bouwen, en niet alles in een keer. Omdat paarden gevoelige darmen hebben, krijgen ze ook vaker buikkrampen.
Wel staan de meeste paarden bij een pensionstal. En in de meeste gevallen regelt daar de eigenaar wat de paarden aan voer krijgen. Maar let wel op dat dit ook aansluit bij je paard! Stel er zit stof, schimmel, muizenkeutels etc. in het hooi, lijkt het me verstandig om eens met de eigenaar te gaan praten.
Als de eigenaar daar niets aan wil doen zou je kunnen verhuizen naar een andere stal.

hooi

Ook is hooi altijd wat stoffiger dan kuilgras, dan zou je bij paarden met luchtwegproblemen beter kuilgras kunnen pakken.
Wel bevat kuilgras vaak meer vetten en voedingsmiddelen dan hooi.
Het jammere aan kuilgras is ook dat als je het open maakt er vocht bij komt en dat het dan sneller kan gaan schimmelen. Als je een grotere groep paarden hebt is dat niet zo erg. Want dan is het meestal wel op voordat het gaat schimmelen, maar stel je hebt 2 paarden, ja die doen er wat langer over. Dus dan zou dat sonde zijn van je kuilgras.
Kuilgras gaat wel langer mee als je het helemaal open zou gooien en in een dichte schuur zou leggen. Dan kan de vocht er niet goed bij.

kuilgras

Eigenlijk hebben paarden niet als mensen 3 vaste tijdstippen om te eten, en daarom is dat niet zo gezond voor een paard als ze dat wel zouden hebben. Het is dus altijd fijn als je paard iets te knabbelen heeft in zijn stal. Zo kan hij even wat eten, en dan een stukje lopen of even suffen etc. En dan weer een stukje om iets te knabbelen.
Ruwvoer is vervanging van gras, en ga dan eens na dat je paard als hij in de wei staat eigenlijk heel vaak met zijn hoofd naar beneden zit.
Paarden maken speeksel aan als ze kauwen, (dus eten) en dat hebben de darmen nodig om goed te kunnen functioneren. Het is daarom dus ook belangrijk dat ze dus niet 2 a 3 keer per dag eten. Maar zoals hiervoor al werd gezegd, de hele dag door.

De meeste mensen geven hun paard krachtvoer. Wat voor krachtvoer hangt af van jezelf, het ras, de conditie, wat hij in het dagelijks leven doet aan sporten en de leeftijd. Ook krachtvoer kun je dus bijvoeren. maar dit kun je niet de hele dag door doen!
Je paard zou dan veel te veel energie krijgen en veel te dik worden. Met als resultaat een stuiterend paard die zijn energie niet kwijt kan, en dat wil je natuurlijk niet :’)
Maar dit merk je wel al snel onder het rijden of je paard drukker is dan normaal. De hoeveelheid die jij je paard geeft is dus wel belangrijk, want als je bijvoorbeeld een tijdje op vakantie zou gaan, moet je wel gaan minderen in krachtvoer. Anders heb je alsnog een stuiterend paard 😛
Ook is er wel speciaal voer de verkrijgen waar weinig energie in zit maar toch genoeg vitamines voor je paard.
havens coolmix prod.foto
Dit is muesli zonder haver, lekker voor je paard en niet te vet.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad!

Veel liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s