Staart en manen eczeem

Zomereczeem-Paardenarts-nl-648x338

Ik zie dit onderwerp heel vaak voorbij komen en met name op facebook.
Dus vond het toch nog wel een belangrijk onderwerp om het eens over te hebben. Zo weten jullie dadelijk ook waar het eigenlijk vandaan komt en wat je er tegen kunt doen
.


Als allereerst.. Wat is staart en manen eczeem?
Staart en manen eczeem is een allergie bij een paard. De reacties op de allergie zijn jeuk bij de manenkam, staartwortel, onder de buik en af en toe nog wat andere plekken. Omdat dit heel erg jeukt, gaan paarden schuren waardoor de manen of de staart uitvalt. De huid word tevens ook beschadigd. Daarom kan een paard dan ook een huidonsteking krijgen.

Je paard kan het krijgen door een overgevoeligheid van het gif van een mug. Deze mug heet de zandmug. (deze muggen komen dan ook wereldwijd voor) De muggen zijn het meest bij plekken waar veel water is. Vlak voordat een mug het bloed gaat zuigen bij een paard maakt het een soort speeksel aan waar het paard dus allergisch voor is. Ze komen dan ook snel op vochtige warme dagen. Als het half donker is. (denk hierbij aan zomerse dagen als het net heeft geregend)

Het is net als bij mensen dat niet alle paarden het hebben. Het ene paard is het ander niet. Wel is de reactie erfelijk. De eczeem komt voornamelijk bij koudbloeden voor.

culicoides mug
Zandmug

Ook komen ze het meest tussen april en oktober voor. Je paard kan erna nog wel last ervan hebben. Maar in ieder geval een heel stuk minder!

Het is lastig om dit te voorkomen. Omdat dit voor een groot deel erfelijk is.
Merries zijn hier wel gevoeliger voor dan hengsten. (of ruinen)
Er zijn testen om te kijken of een toekomstig veulen van je merrie hier last van zou kunnen hebben. Maar deze zijn nog niet 100% betrouwbaar.
Wel kun je jou paard tussen 16:00 en 09:00 het beste binnen zetten. In de tijd die er tussen zit zijn de muggen het meest actief.
En als ze dan toch in een weiland zouden staan. Is het verstandig om je paard (minstens 8 km!) van een watergebied vandaan te zetten.
Knoflook houd de muggen op een afstand, dus je zou wat knoflook tussen het voer van je paarden kunnen doen.

Je kunt je paard helpen door behandelingen. Maar dit betekend niet dat de gevoeligheid ervoor weg gaat! Je zou bijvoorbeeld een eczeemdeken op kunnen doen zodat de muggen er niet bij kunnen. Ook regelmatig wassen kan verbetering leveren.
Ook moet de extra voeding ondersteund worden. Bijvoorbeeld door vitamines bij te voeren e.d.

foto_full217_RamboSweetitchHoodyDetail3
Eczeemdeken

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat meer heb kunnen laten weten over staart en manen eczeem (ook wel zomereczeem genoemd)

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s