Het Rhinovirus

rhinovirus
Mensen die paarden houden of te maken hebben met paarden
kennen vast wel het Rhinovirus.
Dit is geen prettige ziekte en zelfs dodelijk!

Wat is het Rhinovirus nu eigenlijk? Het Rhinovirus is een ziekte wat bij
paarden voorkomt. Door de ziekte kan het paard luchtwegproblemen, evenwichtsstoornissen, spontane abortus of verlammingsverschijnselen krijgen. Ook is het een besmettelijke ziekte onder de paarden. Het is dus niet besmettelijk voor mensen. Het Rhinovirus verspreidt zich heel erg snel. Als de en het heeft en je hebt het niet door heeft de volgende het ook zo te pakken.

Net als bij mensen heeft je paard meer kans het virus te krijgen als hij een minder goede weerstand heeft. En de besmetting komt via de luchtwegen in het lijf.

Verschijnselen:

– Luchtwegproblemen, Dit komt het meest voor en is dan ook niet heel schadelijk voor het paard. De paarden herstellen zich snel van het virus
– Spontane abortus, Hierbij overlijdt het veulen, maar heeft verder geen consequenties voor de merrie.
– Evenwichtsstoornis & verlamming, Dit kan ernstige problemen veroorzaken, maar als je paard hier weinig last van heeft kan je paard hier voor een groot deel of helemaal van herstellen.

Als je merkt dat je paard een van deze verschijnselen heeft, is het verstandig om je paard METEEN weg te halen bij andere paarden. Dit is niet leuk voor je paard maar wel beter voor de andere paarden. Om te voorkomen dat andere paarden het ook krijgen.

Het Rhinovirus is niet besmettelijk voor mensen maar mensen kunnen het virus wel overbrengen. Wat dan ook verstandig is om te doen als je bij je paard bent geweest (ook bij andere ziektes) is om je kleren uit te wassen en dat je ook jezelf wast. Ook is het handig om de borstels apart te houden bij elke plek waar je heen gaat. Want ook borstels etc. kunnen de ziekte overbrengen.
Als het virus in het land is, is het ook het beste om je paard NIET te vervoeren tot het virus weer ‘stil’ ligt.

Het Rhinovirus is ook niet te behandelen. Het moet vanzelf over gaan. Alleen bij de verschijnselen verlamming en evenwichtsstoornis is goede zorg wel van belang. Hoe beter de zorg hoe beter je paard er van opknapt.
Door deze vorm zijn er dit jaar wel al een paar paarden gestorven.
Ook heeft bijna elk paard wel eens het Rhinovirus gehad in zijn leven. De een wat minder erg dan het ander. Maar dit is niets om je heel veel zorgen over te maken.

Als het virus actief is in het land worden de wedstrijden ook meestal afgelast.
rhinovirus 1
Voorbeeld van een luchtwegprobleem,
niet heel ernstig want dit gaat vanzelf over.

grgr

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s