How to: Ogen schoon maken

Vieze ogen, elk paard heeft het soms wel eens… Laat dat soms bij Vivaldi maar weg, ik moet bij hem elke dag zijn ogen schoon maken, en het liefst 5 tot 6 keer per dag. Vivaldi’s ogen tranen heel erg, en elke morgen heeft hij een soort witte slaap in zijn ogen. Erg mooi ziet het er niet uit, fijn lijkt het me ook niet en natuurlijk zit er ook een medische reden achter!

Kijk verder voor mijn tips and tricks!

Schoonmaken

Laten we beginnen met het schoonmaken, is het een normaal traan oog? Dat maak je zo schoon.

Jongens, meet Henk! Met dit schattig sponsje houd ik de ogen en neus van Vivaldi schoon. Als je de ogen van een paard schoonmaakt pak dan een zacht sponsje, stop het in (warm) water knijp het uit en haal eerst de natte slaap en tranen weg.

Zoals jullie kunnen zien is Henk zijn hoofd niet heel schoon meer, als je aan de slag gaat met de ogen van je paard doe dit dan altijd met een schonen spons, maak een spons die je rond de ogen gebruikt ook nooit schoon met zeep, dit kan het oog van je paard heftig irriteren.

Wanneer de natte slaap weg is zullen paarden die regelmatig een traanoog hebben ook vaak een beetje opgedroogde soort korstjes in en onder hun ooghoek hebben, deze kun je heb best rustig met je vinger (niet je nagels) weg krabben. En als laatste kun je mooi met een babydoekje over het ooglid en erom heen wrijven, voor een mooie glans.

Let op dat je bij het schoonmaken van het oog nooit echt het oog aanraakt, dit is zeer onprettig en kan je paard kopschuw maken.

Medische reden

Vivaldi heeft al traan ogen sinds dat ik hem ken (bijna 5 jaar) meerdere keren heb ik het hele internet afgespeurd naar mogelijke aandoeningen die dit veroorzaken. Brrr.. Hersentumor, blindheid en vele andere enge ziektes kwam ik tegen. Gelukkig kan ik jullie gerust stellen, elk paard heeft wel eens een traan oog, soms komt het door wat viezigheid in het oog soms door een vitamine A te kort (Wortels!!) en soms heb je net als Vivaldi een overgevoelig oog.

Vivaldi zijn oog raakt snel geïrriteerd, door wind die erop staat een haartje dan langs zijn oog komt, of een beetje te veel stof op stal en meneer zijn ogen beginnen al te tranen, hierdoor is het oogwit van Vivaldi’s oog ook wat vaker roze en geïrriteerd. Natuurlijk kan het ook dat de traanbuisjes van je paard zijn oog verstopt zijn. Dan moet je ze heel even laten doorspuiten door een DA, of heeft je paard simpel weg een ontstoken oog daar heeft de DA een zalfje voor dat maar enkele euro’s kost, of is het netvlies van het oog van je paard ontstoken, hier kun je een DA naar laten kijken maar als je alles goed schoon blijft houden gaat dit ook vaak vanzelf weer over.

Behandeling

Een paard dat niet regelmatig een traan oog heeft kun je gewoon een keer schoonmaken, maar als het vaker terug komt kun je verschillende dingen proberen. Je kunt proberen je paard (meer) wortelen te voeren, het kan dat hij een vitamine A tekort heeft, is het na een week niet minder? Dan kun je dat alvast uitbannen.

Daarna kun je de ooghoek van je paard schoonmaken met een vochtig zakjes (pure!!) kamille thee die je even hebt laten afkoelen, als je paard een ontstoken oog heeft kunnen de kleine deeltjes helende kamille via de oog hoek langzaam de traanbuis binnendringen, en dit helpt bij de meeste gevallen. Let op dat de kamille puur is, dus zonder toevoegsels, je het zakje hebt laten afkoelen, het zakje vochtig is, niet doorweekt en je het oog niet aan direct contact blootstelt, maar echt om de ooghoek schoonmaakt en rustig bij de ooghoek.

Heeft dit ook niet geholpen dan kun je het best contact opnemen met een dierenarts.

Liefs, Izabelle en Denise

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s