★ DIY: Show hoofdstel ★

Ten eerste, iedereen de beste wensen voor 2015!

Natuurlijk wil je ook met enige glamour het nieuwe jaar in. En dat geld natuurlijk ook voor je paard, dus laat ik jullie vandaag zien hoe je zelf een super mooi show hoofdstel (of halster) kunt maken. Het is ontzettend simpel en een stuk goedkoper dan wanneer je er zelf eentje moet kopen. Kijk snel verder!

Happy 2015!

Wat heb je nodig?

-Het belangrijkste zijn leren riempjes, het moeten echt leren riempjes zijn deze zijn vaak het stevigst en soepelst. Bovendien reageert de huid van sommige paarden niet altijd goed op synthetisch “leer”. Je hebt ongeveer 3 riempjes nodig. Ik heb er 3 van 1 meter gekocht. 2 matte en een met glitters, ik had nog wat stukjes over aan het einde en Vivaldi heeft een grootte maat pony of een kleine maat cob.

– Je hebt ook garen en een naald nodig, als je dit niet hebt (of je houd van een ruwere afwerking) kun je ook wol en een wolnaald gebruiken.

– Verder is een gatenmaker voor riemen ook zijn, als je dit niet hebt kun je ook een spijker en hamer gebruiken om de gaatjes te maken maar dit wordt vaak minder mooi.

– Een schaar is ook niet helemaal onbelangrijk.

-Als je naald en draad gebruikt kun je ook een doorzichtige nagellak en een tang gebruiken.

– Daarnaast heb je een paard of pony nodig om de afmetingen van te nemen, anders kun je ook een goed passend hoofdstel gebruiken.

Stap 1

Als eerste meet je de lengte van het kopstuk af, dit doe je door het riempje langs het kopstuk van het hoofdstel te laten lopen (dus niet eronder of erboven dat kan nog wel een paar centimeter verschillen) dit doe je van het begin waar het pit word vast gemaakt tot waar de andere kant van het bit wordt vast gemaakt. Meet het overige stukje riem dat overblijft. (in mijn geval 20 cm)

Stap 2

Vouw nu de leren riem dubbel en knip aan elke kant van de vouw ongeveer 1/4 van de overige lengte weg. (dus aan elke kant knipte ik 5 cm weg) Maak nu de 2 stukjes riem aan elkaar, nu zit de gesp als het ware bovenop het bakstuk en kun je het daar verstellen. Knip eventueel een paar extra gaatjes bij.

Stap 3

Meet vervolgens de neusriem op de zelfde manier als dat je het bakstuk hebt gemeten. Knip vervolgens het leer dat overblijft er weer af. Maak in het nieuwe uiteinde een paar nieuwe gaatjes, ik prikte er 5.

Stap 4

Bekijk vervolgens de plek waar op de bakstukken op je neusriem bevestigd moeten worden. Als je je hoofdstel in elkaar gaat zetten met naald en draad ga je met een knijptang en een naald 2 gaatjes prikken in je neusriem (mijn riempjes zijn 2 cm breed en de gaatjes zitten 1,5 cm uit elkaar.) vervolgens wikkel je het bakstuk om de neusriem heen en zorg je dat het riempje aan de binnenkant ongeveer 1 cm over de neusriem uitsteekt. Prik nu zowel aan de voor kant van het bak stuk als aan de achterkant (die aan de binnenkant van de neusriem zit)  een gaatje precies op de zelfde hoogte als de gaatjes in je neusriem. Dan ziet je bakstuk uiteinde er ongeveer zo uit:

Ga vervolgens met naald en draad eerst door de gaatjes van de achterkant van het bakstuk dan door de neusriem en dan door de voorkant. Naai dit stevig aan elkaar.

Maak het bakstuk aan beide kanten van de neusriem op deze manier vast. Maak de stukjes draad aan het uiteinde van het bakstuk heel stevig vast om dit extra te verzekeren kun je er een doorzichtige nagellak overheen doen.

Laat dit heel goed drogen voor je doorgaat. Als je aan de slag gaat met wol en een wolnaald, zul je in plaats van de gaatjes te prikken met een gatenmaker voor riemen op de kleinste stand gaatjes maken en er vervolgens met je wol doorheen gaan.

Het is net zo stevig als met naald en draad. (Mits je stevig draad gebruikt) De afwerking is hiermee gewoon wat grover, iets dat ik persoonlijk mooier vind, maar dat is een kwestie van smaak.

Als het goed is heb je nu al een verstelbaar bakstuk met verstelbare neusriem, dit kan een stevige basis zijn voor een Arabisch showhalster. Als je er een bakstuk aan vast maakt (stap 6) heb je ook een normaal halster. Ik ga nu door het de frontriem, ik ga voor een show hoofdstel.

Stap 5

 

Meet nu de lengte van de frontriem en tel hier ongeveer 2 centimeter bij op. Pak ook nog 2 stukjes leer van ieder 4 centimeter lang. Vouw deze dubbel en doe maak in beide uiteinde van de stukjes leer een gaatje. Maak ook in de frontriem aan beide uiteinde een gaatje. Pak nu weer naald en draad (of wol) en naai dit weer aan elkaar vast. Haal nu de bakstukken door de lusjes van je frontriem en als het goed is heb je nu zo’n hoofdstel.

DSCN7463

Stap 6

Eerst meet ik de lengte van het bakstuk, en knip dan het 3e en laatste riempje op maat. Vervolgens haal ik dit simpelweg door de lusjes van de frontriem onder het bakstuk door en heb ik nu ook een bakstuk. Als je geen frontriem hebt kun je ook je bakstuk gewoon met draad (of wol) en een naald vastzetten aan de bakstukken.

DSCN7469

Stap 7

Als laatste breng ik ringen aan aan de uiteinden van de bakstukken die ik vast heb gemaakt aan de neusriem. Aan deze ringen kan ik dan een touw of teugels vast maken, of zelfs een bit. Als je een bit wil vast maken aan je hoofdstel kun je dit ook direct doen wanneer je de bakstukken vastmaakt aan je neusriem. Ik gebruik speciaal RVS ringen, deze kun je vergelijken met een soort hele grote stevige sleutelringen. Gebruik sterke ringen, aan deze RVS ringen kan 60  kilo hangen terwijl een normaal sleutelhangertje al kapot gaat bij een gracht meer dan 1 kilo, daarbij zijn deze veel te klein om een eventueel bit aan te hangen. Deze ringen kun je kopen bij een zadelmaker, schoenmaker of sleutelmaker.

DSCN7509

Nu is het nog alleen maar een kwestie van er een bitje in doen!

RSCN7527

Tadaaaa, het staat je pony gegarandeerd! Heb je nog vragen of hulp nodig laat het achter bij de comments!

Advertenties
Geplaatst in DIY

5 gedachtes over “★ DIY: Show hoofdstel ★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s