De verschillen tussen een koud en een warmbloed!

De een vind een warmbloed leuker dan een koudbloed, en de ander
vind dat nu precies andersom.. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?
En waarom word een koudbloed een koudbloed genoemd en een warmbloed een warmbloed? Meer lezen? Klik dan hieronder!
haf kwpn

In de paardenwereld heb je 2 soorten paarden, namelijk de warmbloedige paarden en de koudbloedige paarden. Meestal zie je al aan de bouw welk ras bij welke soort hoort. Een koudbloed is namelijk een stuk forser gebouwd en een warmbloed is veel fijner en smaller gebouwd. Ook heeft een warmbloed sierlijkere bewegingen, wat een koudbloed overigens tegenwoordig ook kan hebben. Koudbloedpaarden hebben dan ook minder temperament. Dat is ook meteen de reden waarom een koudbloed rustiger is en ze sneller koel in hun hoofd zullen blijven. Ook zie je de warmbloeden vaker in wedstrijden, enkele keren komt er een koudbloed voorbij. Maar dit zal niet vaak zijn.

yeah
‘Mijn pony’ met haar bijrijdster op wedstrijd!

Wel fijn is dat de koudbloed steeds vaker terugkomt in wedstrijden. En ook vaker bovenaan staan! Dit ligt dan ook wel vaak aan de jury als ik eerlijk moet zijn. Die gaan meestal toch liever voor de warmbloeden. Niet te vergeten is dat een Fries een warmbloed is en geen koudbloed. Dit word nogal vaak verward, maar officieel is een Fries dus een warmbloed!

Er is pas sprake van een warm en koudbloed als er alleen maar 100% koud of warmbloed in zit. Dus geen bloed van een koudbloed bij een warmbloed en andersom ook niet. Ook zijn er wel meer dan 200 rassen over heel de wereld! Dat is dus heel veel. Vaak word het soort ras ook gekoppeld aan een land. Hier is dit paard dan gefokt of hoort het paard er het beste bij.
Paarden uit Spanje zijn dan ook meestal wit. Dit zijn de andalusiers & Lippizaners. Daarbij zijn dit ook warmbloeden, deze paarden zijn smal gebouwd en zijn best groot.
Een koudbloed is meestal wat kleiner.

4 feitjes over een koudbloed zijn:

– Het is een zoogdier
– Is fors gebouwd
– Werd vroeger gebruikt als trekpaard en nu nog af en toe
– Is sterk en heeft een rustig temperament

4 feitjes over een warmbloed zijn:

– Het is een zoogdier
– Slanke lichaamsbouw
– Meestal als rijpaard
– Heeft veel temperament met wedstrijden

Vaak word een koudbloed gebruikt als trekpaard voor een koets of huifwagen, dit komt omdat ze zo sterk zijn. De warmbloeden daarin tegen.. die worden vaker gebruikt onder het zadel. Maar gelukkig word dit ook vaak omgewisseld.
trek mme

De warmbloeden worden ook vaker serieus genomen dan de koudbloeden.
Er word dan ook vaak gezegd dat koudbloeden niets kunnen..
Dit komt eigenlijk ook een beetje van vroeger uit. Vroeger werden de koudbloeden als trekpaarden gebruikt en de warmbloeden onder andere als ridderpaard.

Ook krijgt een koudbloed paard sneller hoefbevangenheid, hoefbevangenheid betekend eigenlijk dat de hoeflederhuid ontstoken is.
evy's hoeven

Ook Evy heeft vaak last van hoefbevangenheid. Dat is nu gelukkig al heel goed hersteld. Op de foto zie je de hoeven een beetje omhoog groeien. Dit groeit er zelf wel weer uit.

Een koudbloed kan dan ook minder goed tegen eten. Dat is ook de reden waarom
Evy muesli krijgt maar dan zonder suikers. Ook staan ze op zand. Dit is gezonder voor de Evy, het hooi voer ik uiteraard wel gewoon in de stal.
Op dit moment gaat alles weer heel goed met Evy !

Meer verschillen te weten komen? Laat dan een reactie achter hier beneden!

Liefs, Denise en Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s