Hoe communiceren paarden met elkaar?

Wij, mensen.. communiceren meestal met de mond, dus door te praten.
Zonder dat we het zelf soms door hebben communiceren we ook vaak met onze lichaamstaal. Maar hoe communiceren paarden nu eigenlijk met elkaar? Misschien wel een puntje om bij stil te staan omdat er vaak op de verkeerde manier gecommuniceerd word met je paard. En dit toch belangrijk is voor de band tussen jou en je paard.
In dit artikel lees je alles over communicatie paarden onderling!
Veel leesplezier 😀

Vaak begrijpt een paard ons niet, dat komt omdat wij heel vaak met de mond communiceren, en zeg nou zelf.. heb jij ooit een paard zien praten?
Door lichaamstaal (overdreven) te tonen, begrijpt een paard ons veel sneller en beter!
Paarden hebben in het wild (maar ook als ze in een groep op de wei staan) altijd een bepaalde rangorde. Dat wil zeggen dat er 1 leider is en de rest volgt. De leider bepaald dan wat de groep gaat doen, dit doet (meestal de hengst) hij door lichaamstaal aan te geven. Je krijgt dan ook vaak te horen dat een paard je spiegelt. Dit komt omdat het paard jou lichaamstaal wil begrijpen. Ook spelen de oren van een paard een grote rol. Die geven aan hoe een paard zich ‘voelt’.
Als een paard zich dominant gaat gedragen weten wij vaak alleen maar met de stem te reageren. Sommige zelfs met een lieve toon. Opzich is het niet erg om met je stem te straffen maar je mag dan best wel een strengere toon opzetten. Ook hoef je dan niet perse boos te zijn op je paard, maar het moet wel duidelijk zijn dat je het meent.
download

Vergeet ook niet te belonen als je paard wel iets goeds doet. Dit kun je doen door middel van een klopje op de hals, een brokje of een snoepje.
Voor de band en respect tussen jou en je paard is het nooit verkeerd om wat grondwerk te gaan doen. Dit kan bestaan uit:
– longeren
– volgen/halt houden/terug lopen
– spelen
– schriktraining

Aangezien een paard veel sterker en zwaarder is dan ons is het belangrijk om het respect van je paard te krijgen. Als je geen respect van je paard hebt kunnen er nare dingen gebeuren die niemand wil. Dit hoeft niet perse meteen te zijn, maar als je bijvoorbeeld een veulen hebt, en je voedt het niet goed op met respect kan het veulen later dominant worden, of gedragen. Als je al een basis hebt (die bijna iedereen wel al heeft) dan ga je al de goede kant op! Het respect kun je dan ook krijgen door met lichaamstaal te werken. Maak jij jezelf groot zul je merken dat een paard van je weg gaat, maak je jezelf klein komt een paard naar je toe.
Bij paarden zelf is de lichaamstaal meestal niet heel erg groot. Dit doen ze met kleine signalen. Maar ook jou stem kan hier in een rol spelen. Het gaat dan niet zo zeer om wat je zegt maar de manier hoe je het zegt. Je kunt iets heel hard  en fors zeggen, of je zegt iets zacht en liefs tegen je paard. Een paard kan daar dan uit maken of jij boos bent of juist heel blij.

Om een paard ‘sociaal’ te houden zorg je ervoor dat je paard met andere paarden in contact kan komen, of dat nu via de wei of stal is maakt niet zoveel uit. Zorg dus dat paarden elkaar kunnen zien.
Wanneer een paard denkt jou ‘ruimte binnen te komen’ zet je hem een paar pasjes achteruit. Hiermee laat jij merken dat het jou ruimte is en je paard niet in jou ruimte mag komen. Ook paarden doen dit onderling door zichzelf groot te maken en naar het paard toe te stappen die in zijn ruimte komt.
Meestal loopt het andere paard dan weg maar in andere gevallen wil het andere paard juist de baas zijn en gaat erop in. Meestal is dit met steigeren. Door zich zelf dan (alweer) groot te maken wil hij laten zien dat hij de baas is. Ook gaat dit dan door tot een gevecht totdat er uit is gemaakt wie er nu de baas is. Maar het steigeren kan ook iets heel anders betekenen, zoals het spelen met elkaar. Dit zie je dan zelf ook meestal al aan de oren en lijf van het paard.

download (2)Vechtende paarden.

Spelende paarden.

Door vooral de lichaamstaal communiceren paarden dus. Paarden begrijpen ons dus veel beter als wij zelf ook communiceren met hun via lichaamstaal. 

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s