Waarom rijden we op een paard en niet op een ander dier?

Al zijn er zo ondertussen wat mensen die op koeien rijden, is het paard toch het meest bereden dier wat er is. Maar waarom zijn we eigenlijk op paarden
gaan rijden en niet op andere dieren?
Dat wil ik jullie in dit artikel uit gaan leggen!
Omdat paarden grote en sterke dieren zijn bleken ze al snel genoeg goed te zijn
om op te rijden. Ze konden zelfs een volwassenen dragen! Maar ook hebben ze een sterkte rug en kunnen ze lange afstanden rijden waardoor een paard alleen maar meer voordelen had. Het tam maken en het trainen van paarden ging ook altijd heel erg snel. Paarden wende snel en leerden snel.

Je kunt dan natuurlijk al denken.. Waarom geen zebra? Nou, zebra’s kunnen uiteraard ook lange afstanden leggen en hebben ook een redelijk sterke rug. Maar wat een zebra niet snel doet is zich tam laten maken en dingen toegeven. Maar vooral het meewerken wil niet echt lukken bij de zebra.
Ze hebben veel sneller de neiging om te gaan trappen of bijten wat een paard juist niet heeft. Een paard is daarin tegen veel socialer dan een zebra.

download (1)

Wat al officieel bekend is, is dat een paard een vluchtdier is. Een koe daarin tegen blijft gewoon met de hoorns naar de vijand staan om zo de vijand weg te jagen. Natuurlijk lukt dat niet altijd. En dan moet je rennen! Maargoed, koeien kunnen dus niet zo snel rennen. Dat gaat dus nooit werken als er een roofdier achteraan zou zitten.
Wat wel een voordeel is bij koeien is dat ze veel meer kunnen trekken als paarden. Bijvoorbeeld een kar kunnen hun veel beter trekken dan een paard. Maar ook door hun gespleten hoeven hebben ze veel grip in de modder waardoor ze makkelijker vooruit komen.

Eigenlijk was een paard vroeger dus een werkmiddel. Je kon een paard goed gebruiken voor iets te vervoeren of iets te trekken zoals een kar of een ploeg op het land. Laterna werden ze ook als vervoersmiddel gebruikt omdat ze dus (Zoals eerder in het artikel staat) grote afstanden kunnen afleggen.
Zelfs in het leger werden de paarden gebruikt. De soldaten leerden toen paardrijden en leerden ook hoe ze een paard moesten verzorgen. Wat je nog vaak in films ziet is dat een paard word ingezet bij gevechten. Dat is met de oorlog ook gebeurd. Nu GELUKKIG niet meer.
Maar ook in kolenmijnen werden paarden vaak gebruikt. Voor de wagentjes te trekken hadden ze iets nodig. En een paard leek hier geschikt voor te zijn. Paarden leefden dus heel lang onder de grond.

Al sinds de 18e eeuw worden paarden ook gebruikt bij de politie. Ze worden vaak ingezet bij evenementen en voetbalwedstrijden. Dit komt omdat paarden heel erg wenbaar zijn en dus snel wennen aan het idee dat ze in een grote groep staan. Maar ook zijn de meeste mensen toch wel bang voor paarden en zorgen dus dat ze niets gaan doen.
Mensen gaan dan uiteraard veel sneller aan de kant voor een politie te paard dan voor een politie in een politieauto. Paarden moeten ook tegen harde geluiden zoals vuurwerk en voetballiefhebbers in een stadion kunnen. Ze moeten hier rustig op reageren maar vooral heel erg dapper zijn!
Doordat paarden dus heel erg sterk zijn. En veel kunnen trekken zijn we dus op een paard gaan rijden. Eigenlijk eerst om gewoon dingen te kunnen vervoeren of iets te trekken. Maar laterna bleek het gewoon een ideaal iets te zijn om een sport op te kunnen beoefenen! Ook zijn ze heel erg betrouwbaar en kun je (in de meeste gevallen) heel erg op ze bouwen. Ze zijn er altijd voor je en het zijn gewoon hartstikke lieve en sociale dieren! En ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben blij dat ik kan paardrijden ! 😛

Liefs,

Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s