Zelf voer samenstellen zonder veel suikers!

Er is heel veel suikervrij voer te kopen voor paarden, maar het leukste
is natuurlijk om het zelf een keer samen te stellen.
Wat lekker is voor je paard maar ook meteen gezond is voor je paard!
Vooral voor paarden die snel hoefbevangen worden of snel koliek kunnen krijgen is dit een lekker recept!
Het is makkelijk te maken en het is vele malen gezonder voor je paard.


Ook voor paarden die heel goed tegen suikers kunnen kan het nooit kwaad om ze eens iets minder suikers te geven, ook voor hen is het gezonder. Eigenlijk kan een paard goed rondkomen met hooi/gras en water. (Mits je er geen intensieve sport mee beoefend). Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je controleert of je paard de juiste voedingsstoffen en mineralen ook echt binnenkrijgt. Voor paarden die op een dieet zijn is dit ook een heel handig recept!

Wat heb je nodig?

– Vitaminen of mineralen brokken
– Zemelen
– Bietenpulp
– Olie
– Grasbrokken

Vitaminen en mineralen
het is belangrijk dat je paard genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. En aangezien gras en hooi daar niet veel van heeft moet dit zelf bijgevoerd worden. Dit kan dus met vitaminen en mineralen brokjes of net iets anders.

Zemelen
Zemelen bevatten weinig koolhydraten, eigenlijk is het dan ook meer bedoeld om de maag van je paard te vullen. Wel bevat het veel fosfor. Fosfor is een mineraal dat stevigheid geeft aan de tanden en botten. Ook zijn ze eiwit-rijk!

Bietenpulp
Veel mensen krijgen te horen dat paarden van bietenpulp een slokdarmverstopping kunnen krijgen. Dit klopt ook. Maar alleen als je de bietenpulp van te voren niet goed zou weken in het water. Als je het dus van te voren goed weekt in het water is er niets aan de hand. Van bietenpulp krijgen paarden energie zonder dat je ze onnodige suikers geeft. Ook zit er in bietenpulp heel wat calcium. Het kan een slokdarmverstopping veroorzaken omdat bietenpulp zich opzet als het met water vermengt. Maar als je dit al doet van te voren zet het zich niet meer op. Met weken bedoel ik ook echt met warm water 3 uur en met koud water 8 uur. Bietenpulp bevat ook nog eens inuline, dat zorgt voor een dikke slijmlaag in de darmen. Dit kan dan ook weer helpen bij het verteringsstelsel. Let wel op welke bietenpulp je koopt want sommige verkopers voegen er nog wat extra suikers aan toe en dan is het natuurlijk niet meer gezond!

Olie
Vetzuren is een bron van energie voor je paard, er zitten niet veel suikers en eiwitten in en er zit al helemaal geen zetmeel in! Vetten zijn 2 keer zoveel beter dan koolhydraten, en laten er in olie nu net heel veel vetten in zitten! Laat je paard wel langzaam wennen aan de olie. Meestal kunnen de darmen van het paard er niet meteen heel goed tegen, dit went wel maar heeft tijd nodig. Paarden moeten ook nog eens aan de smaak van de olie wennen. Let ook op welke olie je koopt, zonnebloem olie is goedkoop maar dit is ook weer heel ongezond voor je paard. Het beste kun je lijnzaadolie kopen.

Grasbrokken
Als je paard wat te dun is zou je nog altijd grasbrokken bij kunnen voeren. Dit is best dikmakend en het vult ook goed. Grasbrokken zijn dan ook goed voor je paard. Er zitten genoeg voedingsstoffen in waardoor je bijna of niets bij hoeft te voeren. Er zijn verschillende merken grasbrokken. In de een zit weer meer ijzer dan in de ander. Let wel op dat je niet te veel ijzer gaat voeren. In de Nederlandse bodem zit heel wat ijzer. Dit betekend dus ook dat er in het grasbrok van Nederland veel ijzer zit. Als je een paard veel ijzer zou voeren zou het ook veel koper en zink binnen moeten krijgen. Let hier dus goed mee op!

Liefs,

Denise & Izabelle

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s