★Fysiotherapie bij paarden!★

Ook sommige paarden hebben fysiotherapie nodig.
Vaak hebben ze ergens last van en proberen dat te uiten door
vervelend te doen, de meeste mensen worden dan boos en raken gefrustreerd terwijl het paard alleen maar wil laten merken dat hij pijn heeft of ergens mee ‘zit’.
Meer weten over fysiotherapie bij paarden? Lees dan verder!Vaak beginnen de problemen al met pijn, zoals ik hiervoor al zei denken mensen vaak dat het aan het paard zelf ligt zoals aan het gedrag of iets anders. Er word meestal dan ook niet verder gekeken. Maar toch is er altijd wel een oplossing te vinden! Soms ligt het gedrag echt aan het paard zelf, maar dat is niet altijd zo waardoor het verstandig is om met je paard naar een fysiotherapeut te gaan.

Wat kunnen de problemen zijn bij een paard waardoor je naar een fysiotherapeut kan gaan?

– Rug en/of halsproblemen
– Acute letsels aan spieren, banden en gewrichten, pezen door een ongeluk of blessure
– Pees, slijmbeurs, en gewrichts onstekingen
– Revalidatie na een of meerdere operaties
– Artrose
– Wond die behandeld moet worden
– Coördinatie problemen
– Verminderde sportprestaties
– Als een paard niet lekker in zijn vel zit
– Gedragsveranderingen
– Kaakproblemen

Dit zijn heel veel problemen die tot last kunnen zijn bij je paard. En het liefst zou je natuurlijk willen dat die zo snel mogelijk verholpen worden.
Dit zijn een paard behandelingen die een fysiotherapeut kan gaan doen bij je paard.

– Osteopathie: Dit bestaat uit verschillende technieken om spieren etc. los te maken in het lichaam van je paard zodat het paard weer soepel kan bewegen.
– Dry Needle: Hier worden naalden bij gebruikt. Dit gebruiken ze ook wel eens bij mensen. Ze steken dan naalden in het lichaam in de spieren zodat deze zich ontspannen.
– Fysiotherapie: Dit bestaat uit een bewegingstherapie  maar ook een massage kan van toepassing zijn.
– Stabiliteitstraining: Hierbij maak je alle spieren los door bijvoorbeeld het hoofd van je paard naar zijn buik te brengen. Dit kun je ook bij jezelf doen door bijvoorbeeld helemaal rechtop te gaan zitten wat uiteraard eigenlijk wel beter is voor je rug.

Alle paarden kunnen hiervoor in aanraking komen, of je paard nu hoog in de sport loopt of niet. Bij echte sportpaard is het wel belangrijker dat een paard zich goed kan beweging om blokkades in het lichaam te voorkomen en zodat ze hoge prestaties kunnen leveren. Ook gaan paarden net zolang door totdat ze echt heel veel pijn hebben. Omdat ze graag willen werken en dus tot het uiterste gaan, letten ze vaak niet op met wat ze met de rest van het lichaam doen. Als een paard hier te lang mee door gaat dan kan dit een blessure opleveren. En dan ben je nog veel verder van huis.
Een paard geeft niet snel op omdat een roofdier in het wild het zwakste dier van de kudde uitkiest als prooi.

Ook met longeren of rijden kun je er voor zorgen dat een paard in een juiste houding gaat lopen door hulpmiddelen, zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat een paard vanuit zijn rug gaat lopen en niet zijn rug wegdrukt. Maar natuurlijk kan dit ook zonder hulpmiddelen! Als een paard ontspannen genoeg is gaan ze ook met de ‘neus op de grond’ lopen.

Hier zijn een paar voorbeelden die je zelf kunt doen bij je paard om de spieren los te maken. Let wel op dat je niet verder gaat dan dat je paard kan.


Ik hoop dat jullie het leerzaam vonden hoe een paard nu in elkaar zit en wat je zelf kunt doen om de spieren los te maken of te houden!

Liefs,
Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s