★Grondwerk!★

Vaak word er gezegd, voordat je begint aan vrijheidsdressuur begin dan aan grondwerk. Nu weten sommige mensen niet meteen wat dat eigenlijk inhoud. En toch is dat de basis van alles waar je aan begint. Daarom meteen ook fijn om te weten! Ik ga jullie dan ook uitleggen wat grondwerk precies inhoud.


Grondwerk is er op verschillende manieren. Het is dan ook een groot woord. Je kunt er vanalles onder verstaan, sommige vinden dat grondwerk schriktraining is de ander zegt dat grondwerk het meelopen en halt houden etc. is.. Eigenlijk dus gewoon de basisopvoeding. Het geeft je een fijn begin tussen jou en je paard die je steeds meer kunt gaan uitbreiden. Of je nu vrijheidsdressuur, dressuur, springen of weer wat anders doet maakt niets uit. Ook bij een goede dressuurproef is een goede basis nodig. Maar bij het springen moet je ook weer heel veel samenwerken met je paard. En dat gaat alleen maar makkelijker als je meteen al een band met ze opbouwt en in ieder geval de manieren leren dat jij een leider bent en hun de volgers.

Een paard zal dan ook altijd opletten wat jij doet en zal daar ook op gaan reageren. Soms geef je dan ook (onbewust) een foute houding aan. Bijvoorbeeld je bent boos en maakt je klein. Een paard verstaat jou niet dus moet je dit duidelijk maken door lichaamstaal te gebruiken. Als je boos bent op een paard, ga je met 2 voeten stevig op de grond staan, maak jij jezelf groot en verhef jij je stem een beetje. Zodat een paard weet wat jij bedoeld.

Een andere manier van grondwerk is schriktraining. Nu we het net over het volgen (leiderschap) hebben gehad, gaan we nu verder naar schriktraining. Bij schriktraining kun je alles zo ‘schrikkerig’ maken als je zelf wilt. Meestal zijn dit gewoon dingen zoals een paraplu een zeil of een halve boog met allemaal sliertjes eraan waar ze onderdoor moeten. Dit is een goede manier om er voor te zorgen dat je paard niet meteen schrikt bij de dagelijkse dingen die een mens gebruikt maar wat voor een paard heel raar is. Je ziet dan ook vaak dat paarden bang zijn voor een paraplu. Dit is dan altijd weer een leerpuntje om voor jezelf aan te werken. Meestal zonder dat je het door hebt doe je dus aan grondwerk. Ook zie je heel vaak dat mensen petflessen gebruiken voor je paard erdoorheen te laten lopen. Maar ook zeiltjes op de rug.

Dan heb je ook  nog het longeren etc. Dit is waar mensen meestal mee beginnen als ze een  paard gaan beleren of gaan inrijden. Soms met gewichtjes aan een longeersingel zodat een paard kan wennen aan wat gewicht. Maar de andere keer ook weer om je paard gewoonweg in beweging te houden omdat je of geen tijd hebt om te rijden of je kunt zelf niet rijden. Zorg dan wel dat je dit doet (bij alle soorten grondwerk trouwens) dat je dit niet gespannen gaat doen. Omdat een paard heel goed iets aanvoelt kan een paard er anders van gaan denken en soms zelf ook onzeker of zich gespannen voelen. Vaak word er met het grondwerk ook een touwhalster gebruikt. Hiermee kun je sommige dingen net iets duidelijker aangeven en het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!
Grondwerk zorgt er eigenlijk voor dat een paard je met respect gaat behandelen en gemotiveerd mee gaat doen. Zo kun je ook nog altijd het achterwaarts gaan oefenen. ik zelf vind dit een hele fijne en goede oefening. Want stel je paard zit in een smal gangetje zoals in een trailer. Dan moet een paard natuurlijk wel achteruit kunnen stappen. En dat doet nog niet ieder paard. Ook kun je naast je paard dressuuroefeningen vragen.

Ik hoop dat ik sommige van jullie hier weer een eindje mee op weg hebben geholpen. En vooral dat jullie nu zelf ook verder kunnen en nu ook weten dat grondwerk een heel groot woord is met eigenlijk allemaal kleine woordjes erin!

Liefs,
Denise & Izabelle

Advertenties

2 gedachtes over “★Grondwerk!★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s