★Maanoog!★

Een maanoog is altijd heel mooi om te zien en komt niet zo heel vaak voor. Tegenwoordig wel wat meer. Maar toch blijf ik het prachtig vinden! Net alsof je een paard hebt met blauwe ogen 😀 Of 1 blauw ook haha! Eigenlijk mist een maanoog het pigment in de iris en heeft niet de bruine kleur zoals andere paarden dat wel hebben. Lees snel verder!Een maanoog is dus een oog wat pigment in de iris mist. Vaak zijn ze dan ook blauw of sommige hebben zelfs witte ogen! Het komt vaak voor bij paarden die heel veel wit op het hoofd hebben zoals een hele brede bles. Maar het moet niet verward worden met maanblindheid, dit is heel wat anders dan maanogen.
Het gerucht ging eerst altijd rond dat paarden met maanogen blind waren of sneller blind konden worden, dit is echter niet zo! Omdat het pigment mist is het paard gevoeliger voor lichtinval op het oog. Er zit wat minder bescherming in het oog waar een paard dus dan niet tegen kan. Een paard met ‘normale’ ogen kan hier een stuk beter tegen.

Paard met maanblindheid
Maanblindheid betekend dat een paard een ontsteking in het oog heeft en hierdoor dus blind door kan worden.
Toch zijn er ook mensen die een paard met een maanoog helemaal niet willen hebben! Verre weg van zelfs.. Maar ook zijn er mensen die een duizende euro’s voor willen geven. Vooral in de westernsport zijn ze erg geliefd!

Een paard met maanogen kan dus prima zien! Ik zelf zou wel een paard willen hebben met een maanoog 🙂 Vaak hebben ze maar 1 maanoog. Maar er zijn ook paarden die er 2 hebben. Ook merk ik dat tinkers sneller maanogen hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat heel veel tinkers wit in hun vacht hebben zitten. Dat betekend dus ook dat maanogen veel sneller bij bonte paarden voor zullen komen.

Er zijn natuurlijk ook gewoon paarden zonder wit bij het oog die een maanoog hebben. Een maanoog word ook wel eens een glasoog genoemd. Dit komt omdat je er als het ware ‘doorheen’ kunt kijken. Natuurlijk kun je er niet echt doorheen kijken maar door de weerkaatsing van het licht lijkt dit wel zo. Niet alleen paarden kunnen maanogen hebben, ook honden of katten kunnen maanogen hebben. Je ziet dat de honden en katten dan ook vaak wit op het gezicht hebben. Ook kan een paard 1 of 2 halve maanogen hebben. Dit betekend dan dat een paard in de ene helft van het oog wel pigment heeft en bij het andere gedeelte niet. Het word een maanoog genoemd omdat de pupil de vorm en kleur van een maan heeft. Zo lijkt het net alsof het een soort maantje in het oog van het paard zit.

Liefs, Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s