★Maanblindheid!★

Na aanleiding van het artikel van gisteren over maanogen, nu een artikel over maanblindheid! Omdat het toch wat vaak word verward en dit op elkaar aan sloot. Nu is maanblindheid vele malen erger dan maanogen dus kan ik jullie ook meteen vertellen waarvoor je op moet letten!

Eerlijk, ik wist eerst ook niet dat maanblindheid bestond, tot dat ik het las op internet toen ik een artikel over maanogen aan het schrijven was. Meteen een leuk onderwerp? Nouja leuk? Laten we er interessant van maken! Ik vond het dus meteen een interessant onderwerp om eens in door te gaan. Zelf ben ik ook nog niet zo bekend met maanblindheid dus hoop zelf ook heel wat van dit artikel te leren 🙂
Maanblindheid is de meest voorkomende oogaandoening bij paarden. Ook doet het hartstikke veel pijn bij het paard. Wel heeft een paard het meest bij 1 oog en gelukkig niet bij 2 ogen! Paarden zullen er ook nooit meer van afkomen als ze het eenmaal hebben gehad. Het is dan ook een ontsteking die er wel zou blijven maar die kan gaan ‘rusten’. Dit zou dus betekenen dat het paard nog wel een ontsteking heeft bij het oog maar er geen last van heeft.


De iris bepaald net als bij mensen de kleur van het oog. Bij paarden is dit in de meeste gevallen bruin. Bij mensen kan het variëren van blauw tot groen. Ook heeft een paard net als bij mensen een oogkamer. Als een paard maanblindheid heeft zit er vocht in de oogkamer. Dit noemen ze dan een ontsteking. Het netvlies op het oog kan dan het oog niet meer goed beschermen tegen (zon)licht. Het is nog een raadsel hoe maanblindheid ontstaat maar de oorzaken waardoor het zeker kan komen staan al vast! Die zijn:
– auto-immuunziekte
– Virussen
– Bacteriën
– Parasieten
– Trauma’s

Een paard kan het op verschillende manieren binnenkrijgen. Denk hierbij aan urine, wondjes, verwondingen in het oog. Wat precies de oorzaak is bij een paard met maanblindheid is moeilijk te achterhalen.
Je ziet de verschijnselen vaak al tussen de 3 en 7 jaar.. Dan krijgen ze hun eerste aanvallen. Dit zijn zijn:
– Pijnlijk aan ogen
– Tranen
– Rode oogslijmvliezen
– Blauw worden van ogen
– Telkens met de ogen knijpen
Het begint eerst met kleine symptomen maar uiteindelijk kan je paard zelfs blind worden. Dit komt omdat de ogen dan al zo ver zijn aangetast dat er niks of weinig meer aan gedaan kan worden.
De ‘ziekte’ kan niet verholpen worden. Maar het kan wel onder controle gehouden worden. Dit kan zijn een zalfje op het oog of oogdruppels. Maar het kan ook zijn dat je het medicijn via de mond (tussen het voer) moet geven. Het is ook belangrijk om je paard tijdens de behandeling in een donkere ruimte te houden. Zo komt er niet te veel licht op het oog en doet het minder pijn voor het paard.
Een dierenarts kan precies zien wat een paard nodig heeft aan medicijnen. Dus zou je ooit een paard krijgen met maanblindheid, vraag dan altijd eerst aan een dierenarts wat je zou moeten doen.
Zeg nou zelf, voorkomen is altijd nog beter dan genezen! Je zorgt ervoor dat de deur een stukje open is en het makkelijk door kan waaien. Ontwormen, vaccinaties. De aanvallen komen dan ook maandelijks terug bij het paard. Bij appaloos’s komt het wel vaker voor.. Ze opereren het paard ook wel eens en soms dan ook in het oog. Of dan verwijderd de chirurg het oog. Een paard met maanblindheid heeft een soort doorzichtig oog..

1) hoornvlies 2) ooglid 3) voorste oogkamer 4) corpus ciliare; 5) traanklier6) iris en pupil lens; 8) oogzenuw 9) ooghaar; 10) netvlies 11) talgklier.
Ik hoop dat jullie het leerzaam vonden! 😀

Liefs, Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s