★ Trensbitten! ★

Er zijn verschillende soorten bitten in de paardenwereld. Elk bit heeft een andere functie maar het is ook fijn om te weten wat voor bit je gebruikt en wat voor nut jou bit heeft. Misschien gebruik je helemaal het verkeerde bit of juist het goede bit. Alle paarden reageren anders op een bit. En in dit artikel wil ik jullie wat wijzer maken over een trensbit, veel leesplezier! 😀


De meest gebruikte bitten zijn de trensbitten. Deze groep bitten word het meest gebruikt in de paardenwereld. Hier verschillen de werkingen van zacht naar scherp. Een zacht bit betekend dat het wat zachter in de mond van een paard aanvoelt en een scherp bit betekend dat het wat harder dus scherper in de mond van een paard aanvoelt wat pijnlijker kan zijn als je het niet goed gebruikt.
trensbitten werken vooral voor de tong en de mondhoeken, sommige ook in het gehemelte.


D trensbit enkel gebroken.

Een trensbit werkt meteen in. Bijvoorbeeld als jij zacht druk geeft aan de teugel dan voelt het ook zachter in de mond van het paard. En als jij wat harder druk geeft dan voelt dit scherper aan in de mond van het paard. Terwijl het bij bijvoorbeeld een scharenbit veel anders werkt. Daar hoef je maar een heel klein beetje druk te geven en dan voelt een paard dat al heel scherp aan in de mond.


Scharenbit

Trensbitten zorgen ervoor dat paarden hun hoofd hoog houden en dus niet gaan hangen in de hand van de ruiter, of dus aan de teugels gaan hangen. Dit zorgt ervoor dat een ruiter meer controle heeft over het paard en dus de oefeningen beter kan rijden en dus ook netter kan rijden. Een gewone trensbit word meestal gebruikt bij het inrijden van een jong paard. Ook moet een goed doorgereden paard makkelijk en netjes kunnen lopen door middel van een trensbit.

Trensbitten zijn in verschillende categorieën te verdelen.
Dit zijn de volgende bitten:
– watertrenzen
– bustrenzen
– D trenzen
– kneveltrenzen
– hangende trenzen

Ik zal het nu gaan hebben over watertrenzen en D trenzen.
Bij een watertrens zitten er 2 stukken aan elkaar. Dit betekend dus ook dat het een enkelgebroken bit is. Ook kunnen ze vrij ronddraaien in de mond van een paard. Watertrensbitten liggen dan ook los in de mond en zijn niet heel scherp. Dit ligt natuurlijk ook wel weer aan de dikte van het bit. Belangrijk is wel dat het bit netjes is afgewerkt en er dus geen scherpe randjes aan zitten. Dit kan ervoor zorgen dat een paard wondjes krijgt in de mondhoeken, kijk dan ook voordat je het bit koopt of het bit helemaal in orde is. Als het bit niet helemaal in orde is zouden rubberen bitringen ook nog kunnen werken. Maar het beste is om meteen een goede watertrens bit te kopen.

Bij een normaal bit zijn de bit ringen rond. Dit is bij een D-trensbit echter niet zo! Hier lijken de bit ringen op de vorm van een D. Vandaar ook de naam D trens. De druk van het D ringetje tegen de wang van het paard zorgt ervoor dat je makkelijker kunt sturen. Omdat het hoofd meteen al de richting in word ‘geduwd’ waar het paard naartoe moet. Vooral voor jonge paarden is dit een voordeel omdat hun de druk in de mond meestal nog niet begrijpen.

Ik hoop dat jullie nu ook wat meer over bitten weten! Het vervolg van de andere soorten bitten komt er morgen op  😀

Liefs, Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s