★Warming-up bij een paard!★

Naast het opwarmen van jou spieren is het ook heel belangrijk om de spieren van je paard op te warmen. Je warmt  je spieren op om blessures te voorkomen. Ook moeten de pezen en de bloedsomloop goed op kunnen starten.


Een warming-up, of zoals je het bij paardrijden noemt losrijden maakt je paard zijn lichaam klaar voor een training waar hij iets moet presteren.

Waarom is het eigenlijk goed om een paard los te rijden?
– Je voorkomt blessuren bij je paard. Voorkomen is beter dan genezen.
– Je kunt er zo voor zorgen dat je paard minder spierpijn heeft.
– Je paard kan zich goed geestelijk voorbereiden voor wat komen gaat.

Je kunt je paard op allerlei manieren los krijgen. Bijvoorbeeld als je je paard naar links laat buigen werk je zijn rechterkant los. En precies andersom ook. Als je de bovenlijn (rug) van je paard wil loswerken zorg je dat je paard met een lange teugel ver met de neus naar de grond loopt. Zo loopt hij ontspannen en zal hij dus ook beter kunnen presteren!

Ook naast het paard kun je spieroefeningen doen. Bijvoorbeeld door het hoofd naar de buik te brengen door middel van voedsel of iets anders wat je paard leuk of lekker vind.
Omdat je paard met paardrijden heel wat spieren gebruikt is het dus heel belangrijk om ze eerst op te warmen! Ook bij mensen is het goed om je eerst op te warmen. Dit kan ook voor het paardrijden.
Losrijden doe je zo’n 10 tot 15 minuten. Dit ligt er maar net aan wat je paard aan kan. Een ouder paard moet langer losgereden worden dan een jong paard.

op wedstrijd losrijden?
Op wedstrijd rij je je paard ook nog altijd even van te voren los, het is dan niet de bedoeling om je paard helemaal uitgeput te laten worden. Maar alleen dat de spieren warm zijn en dat je paard lekker soepel is.

Laat je paard allereerst lekker lang stappen. Zorg dat je paard zijn hals goed strekt en lekker ontspannen loopt. Het belangrijkste is dan ook dat een paard mooi ontspannen is! Loopt hij niet ontspannen moet je gaan kijken waar dat aan ligt.

Met springwedstrijden spring je altijd van te voren nog even over een laag hindernisje. Ook dit is een warming – up! Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je niet te vaak over de hindernis gaat want dat is ook niet gezond. En dan gaat je paard waarschijnlijk ook minder presteren in de ring!
Met opstappen begin je al met het losrijden. Laat jij je zomaar neerknallen in het zadel? Dan word je paard alleen maar onrustiger en gaat hij zijn rug aanspannen.
Vooral figuren zijn belanrijk om te maken. Hierdoor moet het paard alle kanten in buigen. Ook is het belangrijk om veel overgangen te maken!

Liefs, Denise & Izabelle

Advertenties

Een gedachte over “★Warming-up bij een paard!★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s