★Droes★

Droes komt vooral voor bij jonge paarden van 1 t/m 5 jaar oud, het is een vervelende ziekte waarbij een paard ontstekingen krijgt in de lymfeknopen. Het ziet er best vies uit maar moet wel heel goed verzorgt worden. Vooral omdat het een ontsteking is en dus alleen maar meer kan gaan ontsteken.Droes is een besmettelijke ziekte en kan dus overgedragen worden op andere paarden. Ook mensen kunnen deze ziekte overdragen naar andere paarden. Let er dus goed op dat jij jezelf goed ontsmet als je bij een paard bent geweest die droes heeft.
Het kan zo zijn dat als je paard 1 keer droes heeft gehad het vaker krijgt. Maar die kans is wel heel klein. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met de waterpokken bij een klein kindje.
De symptomen waaraan je kunt merken dat je paard droes heeft zijn:
– Bult onder kaak
– Geel/wit snot uit neus
– Slecht eten
– Hals niet willen buigen (Voor bijvoorbeeld te eten)
– Koorts


De oorzaak van droes is een bacterie dat je paard binnendringt door de neus of mond. Dit bacterie heet de Streptococcus equi. Omdat het een bacterie is kan het overal op en aan zitten.
Paarden kunnen ook besmet worden door indirect contact. Dit betekend dat ze geen bloed, slijm of iets anders binnen hoeft te krijgen. Hierbij kun je denken aan:
– Kleding
– Emmers
– kruiwagen
– Trailers
– Mest
– Drinkbakken
Als je dan dus ook bij een paard bent geweest met droes en je gaat daarna naar een ander paard, zorg er dan voor dat jij je handen wast en andere kleren aandoet. (De oude kleren die je aan had doe je dan meteen in de wasmachine!) Ook moet je een paard met droes isoleren van de andere paarden. Zodat deze het ook niet krijgen.


Als je denkt dat je paard droes heeft. Moet je meteen stoppen met trainen. Je paard heeft eigenlijk koorts dus moet volledig kunnen rusten. Ook moet je de dierenarts bellen en overleggen wat jullie samen kunnen doen. Antibiotica heeft weinig tot geen nut. Het kan alleen de droes vertragen maar verhelpen kan het niet. Wel moet je het schoon houden en wachten totdat de droes ‘uitbreekt’. De bult gaat dan open en de pus kan eruit. Zo heelt de ontsteking weer en na een tijd is je paard van de droes af. maar geef je paard wel de rust en de tijd om te herstellen.

Het schoonmaken van de wond doe je als de droes uitgebroken is. Dit doe je dan 1 keer per dag. Wel kun je er laurierzalf of trekzalf opsmeren.
Het kan zo zijn dat je paard minder gaat eten gewoonweg omdat het erg veel pijn doet met slikken en als hij de hals buigt. Als je paard minder eet kun je de brokken in water weken of slobber maken en dit op borsthoogte van je paard geven. Zo hoeft hij zijn hals ook niet te buigen.
De incubatietijd van de ziekte is 3 tot 14 dagen. Dit zou dus betekenen dat het paard een ander paard al kan besmetten maar je de symptomen niet tot niet goed ziet. Wel is er voortaan een vaccinatie tegen droes. Een paard vanaf de 4 maanden kan deze vaccinatie krijgen. Het word gegeven door een spuitje in de bovenlip. Als een paard een vaccinatie gehad heeft, betekend het niet dat je paard helemaal geen droes kan krijgen.
Let dus vooral heel goed op als je een paard hebt met droes. Want de kans op besmetting bij een ander paard word dan alleen maar groter.

Ik hoop dat ik jullie genoeg heb geïnformeerd over droes! 😀

Liefs,
Denise & Izabelle

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s