★Bitloos rijden!★

Tegenwoordig word er veel meer bitloos gereden dan vroeger, zelfs in de dressuur en bij het springen vind je vaker paarden die bitloos gereden worden! Maar…. Wat is nu eigenlijk de reden dat je bitloos gaat rijden? Want waarom is het zo goed voor je paard, of juist slecht?
in dit artikel ga ik jullie alles uitleggen over bitloos rijden en onze eigen ervaringen!
Heel veel leesplezier 😀Ook Izabelle en ik rijden wel eens bitloos op Vivaldi. Of nouja, ik kan beter zeggen reed.. Izabelle rijd niet tot heeeeeeel weinig op Vivaldi en ik ook niet meer zo vaak. Maar als we op Vivaldi rijden is dit in de meeste gevallen bitloos. Een andere vorm van bitloos rijden is met een neckrope of neckring rijden. Dat heb je een touw of een soort hoepel om de hals van je paarden waarmee je dan als het ware mee stuurt. Je moet natuurlijk altijd nog met je benen bijsturen, maar als het goed is doe je dat ook als je teugels in je handen hebt haha!

Maar je paard kan bitloos rijden ook misbruiken, het kan altijd nog de kant op die hij/zij zelf wil. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er dan ook voor dat je de basis met bit heel goed onder de knie hebt en begin rustig aan met bitloos rijden. Verwacht dan ook niet dat je paard meteen goed reageert, want de kans dat je paard het niet snapt is natuurlijk best groot.


Een hackamore

Dan heb je ook nog altijd bitloze hoofdstellen met een hefboomwerking.
Dit zijn hoofdstellen zoals:
– De hackamore
– Het glucksrad
– De Flower

De hackamore
Een hackamore is een redelijk scherm bitloos hoofdstel. Je moet er voor zorgen dat je neusriem echt GOED ligt. Anders kun je zelfs de neus van je paard breken, wat niemand zou willen. Zodra jij aan de teugels trekt, komt er druk op de neus. Hoe meer druk aan de teugels hoe meer druk op de neus. Het is dus helemaal niet te bedoeling dat je aan de teugels van een hackamore gaat drukken, een hackamore is meer bedoeld om met losse teugels te kunnen rijden. De hefboomwerking hangt af van de lengte van de scharen van de hackamore. Ook krijgt een paard als je de teugels strakker vasthoud druk op de kin. Als je de neusriem te laag hebt of jij een te harde hand hebt kun je sneller de neus van je paard breken.


Een glucksrad

Een glucksrad
Dit hoofdstel kan aan allerlei hoofdstellen vastgemaakt worden. Van springen naar western en noem zo maar op! Er zijn verschillende mogelijkheden om dit hoofdstel in te stellen. Van scherp naar minder scherp, dit ligt er maar net aan waar jij de teugels vastmaakt. Met een Glucksrad kun jij je paard makkelijker verzamelen en handiger aan de teugel rijden. Ook dit hoofdstel moet je goed vastmaken (Eigenlijk net zoals alle andere hoofdstellen) Als dit hoofdstel verkeerd ligt kan dit nare gevolgen met zich meebrengen. Wel moet je er voor zorgen dat het niet telkens te los ligt en dus gaat schuiven. Er moet ongeveer een vinger tussen kunnen.


De flower

De flower
De flower is redelijk nieuw op de markt gekomen. Je kunt dit een soort van vergelijken met het glucksrad. Het voordeel van de flower is dat de teugels niet in hoekjes kunnen schieten, en dat kan wel bij een glucksrad.
Verder komt een flower overeen met een glucksrad.

Dan heb je verder ook nog een kin gekruist hoofdstel. Dit is het hoofdstel wat Izabelle voor Vivaldi heeft.

Naamloos

Advertenties

3 gedachtes over “★Bitloos rijden!★

  1. Dit is een heel handig overzicht, bedankt! Ik moet bitloos rijden omdat twee weken geleden 2 kiezen getrokken zijn bij mijn verzorgpony en ik mag nu iets van 3 maanden(!) niet met bit rijden. Daarvoor reed ik al soms bitloos, gwn met touwhalster. Maar nu heb ik de bosal, indian bosal en sidepull uitgeprobeerd, en ze reageert het best op de sidepull. 🙂
    Ps. geen idee wrm ik dit vertel 😛

    Liked by 2 people

    1. Hahaha, we zijn juist dol op reacties, en als jullie je verhalen delen! 🙂 Ik hoop dat het snel beter gaat met de mond van je pony en veel plezier met het bitloos rijden!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s