★Bandages goed of slecht?★

Er word vaak gezegd dat bandages slecht zijn voor je paard.. De een denkt daar weer anders over dan de ander. Je kunt ze in allerlei kleuren vinden die kunnen matchen bij je paard of het dekje van je paard. Zelf vind ik het er ook mooier uitzien dan peeskappen. Al hebben peeskappen wel degelijk een functie en bandages niet.Als bandages al slecht omgewikkeld worden zijn ze helemaal niet goed voor je paard. Daarbij heeft het maar weinig functie. In de dressuur heeft het al helemaal geen functie alleen maar dat de pezen te heet worden en niet kunnen afkoelen, al is dat juist een nadeel. Wel is het zo dat het met springen een klein beetje kan helpen. Het verminderd te ‘pijn’ als je paard tegen een balk van een hindernis aan komt. Maar dan zijn peeskappen alsnog veel beter en hebben ze een betere werking dan bandages. Bandages zien er wel altijd mooier uit en sierlijker, met name bij de dressuur.

Bandages dienen eigenlijk wel als bescherming. Vooral dan voor de klappen die je paard opvangt tijdens het ‘werken’. Ook kan het blessures voorkomen. Tegenwoordig zijn ze in allerlei kleuren te vinden, je kunt de gekste kleuren niet verzinnen! Ze zijn dan in de maten 3 meter (pony) en 4 meter (paard) te vinden. Hoewel bandages erg leuk zijn moeten ze wel op de juiste manier aangebracht worden, dit moet je dus door iemand laten doen die hier ervaring mee heeft. Doe je dit zelf kan het zijn dat je ze te straks aan trekt en dat de pezen kunnen beknellen.
Dan heb je ook nog 2 verschillende soorten bandages, de stal bandages en de werk bandages.

Stalbandages

Deze zijn vaak wat steviger dan werkbandages, dit komt omdat een paard dan rust heeft en niets hoeft te doen. Sommige mensen doen er dan ook nog een koelpad onder zodat de pezen kunnen afkoelen. Voor een paard dat een slechte doorbloeding heeft is dit eigenlijk best ideaal. Het zorgt dat ze pezen/benen niet opzwellen en er geen stijfheid in de onderbenen van het paard kan komen.


Werkbandages

Als jij je paard traint gebruik je werkbandages. Deze zijn soepeler dan stalbandages en zijn ook nog eens elastisch. Wel is het zo dat je voor de stevigheid en de druk die verdeeld moet worden je er een onderlap onder moet doen. Dit voorkomt drukplekken op het been van je paard.

Mijn mening is nu wel dat bandages niet het beste voor je pony of paard is. Maar dat je het wel zeker zelf moet weten als je ze gebruikt!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s