★Rassen: Dartmoor pony! ★


De Dartmoor pony is een pony van middelgrote die nog veel in het wild voorkomt. De Dartmoor pony is van oorsprong een Britse pony. Ook zit er een nauw verwant aan de exmoor pony. Zelf vond ik het ras er erg leuk uit zien! Ze lijken me ook wat ondeugd in zich  te hebben. Meer weten over de Dartmoor pony? Kijk dat snel verder!


De stokmaat van een Dartmoor ligt tussen de 1.10 m en de 1.25 m in. Het is dus een zeer geschikt rijpaard voor kinderen! Wel lijkt het op een miniatuur volbloed paardje met een gespierde hals, een korte rug, sterke benen, gespierde rug en lendenen. De benen zijn slank en ze hebben ook nog eens mooi gevormde hoeven.
Ze komen in alle kleuren voor behalve de bonte kleuren.

Wat is de geschiedenis van het ras?
In de middeleeuwen werden de pony’s gebruikt om tin vanuit de mijnen door heidegebieden te brengen. Ook leefde ze honderden jaren geleden in moerassige gebieden tussen de heuvels. Doordat het heel lang in het wild heeft geleefd is het een pittig en ‘hard’ beestje geworden. Wel lopen nu nog wat enkele Dartmoor pony’s rond in de moerassige gebieden. Om het ras beter te maken is het soms gekruist met andere rassen zoals:
– Het Arabisch volbloed
– Welsh mountain pony
– Shetlander
– Fell pony

De pony’s worden tegenwoordig wel steeds meer gefokt maar niet gekruist. Dit is om het ras te kunnen behouden. Ze worden over heel de wereld verkocht en zijn super veelzijdig. Ze kunnen namelijk springen, dressuur en mennen!

Met zijn kleine stokmaat is het wel nog een best stevig paardje. Dit betekend dus wel dat ze nog heel wat kunnen trekken en tillen.
Wel heeft de Dartmoor pony enkele eisen om in het stamboek te mogen.. Dit zijn de volgende eisen:
– De pony mag geen bonte kleur hebben
– Schofthoogte tussen de 1,10 m en de 1,25 m
– Aftekeningen op hoofd en benen horen klein te zijn
– Het hoofd is klein
– Opengesperde neusgaten
– Ogen vriendelijk en sprekend (maar dit heeft het ras al van zichzelf)
– Oren zijn klein en attent

De Dartmoor pony heeft een stevige hals met een schuin aflopende schouder. Ook de gangen van het ras zijn vloeiend, recht en vlak.
Daarnaast heeft een Dartmoor pony vaak een hele bos met manen die overigens ook golvend zijn. Net zoals de staart, die is ook golvend.

De Dartmoor pony is een eigenwijze met intelligente pony. Wel is het een betrouwbare pony met een goed uithoudingsvermogen. Ook heeft het een lief karakter. Betekend dus dat het een ideale kinderpony zou zijn!

Ik hoop dat jullie weer wat bij hebben geleerd van de Dartmoor pony!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s