★Ontstoken paardenoog!★

Het kan natuurlijk altijd wel eens voorkomen dat
het oog van je paard geïrriteerd raakt en dat het gaat ontsteken. Nooit fijn wanneer dit gebeurd, maar hoe kun je dit dan eigenlijk het beste behandelen?
Ook kun je een ontstoken paardenoog zelf herkennen. Meer weten over een ontstoken paardenoog of heeft jouw pony daar juist last van op dit moment? Lees dan snel verder!


Zoals ik al zei kun je altijd te maken krijgen met een ontstoken paardenoog. Dit moet je dan op de juiste manier behandelen aangezien dit een oog is en dus niet veel kan hebben. Ook bij mensen moet je opletten met ogen.
Het is erg gevoelig en zit ook nog eens ingewikkeld in elkaar.
Als je een ontstoken paardenoog opmerkt, moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen.

Wat zijn de symptomen:
– Het paard is een beetje schuw
– Hij knijpt met zijn ogen
– Zijn gezichtsvermogen ziet er minder goed uit.
– Korsten op oogleden
– Rode dikke oogleden
– Oog van je paard gaat tranen
– Er zit een lichtgrijze waas op het hoornvlies

Vliegen kunnen ook heel makkelijk bacteriën over brengen. Aangezien deze ook heel vaak bij de ogen zitten moet je hier mee oppassen. Belangrijk is ook dat je het oog goed schoon houd. Sommige paarden hebben namelijk traanogen, dit kan dan dus veel sneller gaan ontsteken dan een ‘schoon’ oog.
Als het oog van je paard ontstoken is krijg je hier hoogstwaarschijnlijk een oogzalfje voor. De ontsteking gaat dan vrij snel weg en hopelijk blijft het ook weg. Wel moet je het oog goed schoon blijven houden. (Dit doe ik bij Evy door met een vochtig doekje de viezigheid weg te halen. Ook doe ik een klein beetje babyolie onder het oog zodat de huid soepel en zacht blijft).

Niet alleen insecten zijn boosdoeners van een ontstoken oog. Ook stof, haartjes en takjes etc. kunnen hiervoor zorgen. Het ene paardenoog kan er wat beter tegen dan het andere oog.
Het beste is dan ook om bij elke zwelling bij het oog even bij de dierenarts langs te gaan om zeker te zijn wat het nu precies is. Er zijn ook nog altijd paarden die er vaker last van hebben dan weer andere paarden. Ik moet zeggen dat ze bij ons alle 3 nog nooit een ontstoken oog hebben gehad, maar zoals ik al zei is dit per paard verschillend.

Het zal dan ook vaker voorkomen dat een paard sneller ontstoken ogen heeft in de zomer dan in de winter, dit komt omdat er dan veel meer vliegen/insecten zijn die over het hele lichaam van een paard zitten. Soms is het dan ook belangrijk als je paard echt heel veel vliegen aantrekt om een vliegenspray te gebruiken of een vliegendeken. Zo blijven de vliegen van jouw paard af en heeft jouw paard ook rust.
Ook een vliegenfrontriem kan helpen voor de ogen. Let alleen op dat als je een vliegenspray gebruikt het niet in de ogen van het paard komt aangezien ook dit weer een ontsteking kan veroorzaken.
De weerstand van je paard speelt ook een belangrijke rol bij ontstoken ogen. Bij een verminderde weerstand krijgt je paard sneller ontstoken ogen.
Wat gebeurd er wanneer je een ontstoken oog niet behandeld? Dan kan het zelfs zo ver komen dat er een vliesje over het oog heen groeit of het ook helemaal dicht komt te raken en dat je paard dus minder gaat zien of zelfs blind word.. Het is dus van belang dat je een paardenoog heel goed schoon houd!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s