★Het belgisch trekpaard!★

Veel mensen zouden altijd al eens op een Belgisch trekpaard willen rijden. Dit was dan ook iets wat Izabelle en mij enorm gaaf leek! Gelukkig konden wij afgelopen ruiterkamp mee maken hoe zoiets voelde. Mede dankzij onze instructrice die op belgische trekpaarden rijd!
Meer weten over het belgisch trekpaard? Lees dan snel verder!Als allereerst begin ik met de groepsfoto van ruiterkamp, uiteraard met de Belgische trekpaarden!
belgische knollen
(Ik heb expres iedereens gezicht behalve dat van Izabelle en mij zwart gemaakt voor hun eigen privacy)

Van de 11e tot de 16e eeuw werd het belgisch trekpaard gebruikt als oorlogspaard. Ze werden daarna voor het land gebruikt, onder andere om zware werktuig mee vooruit te trekken. Belgische trekpaarden kunnen enorm veel kracht zetten en hebben een eerlijk en lief karakter. Daarnaast werden ze ook in de mijnen en havens gebruikt.

Basisinformatie:
– ook wel brabants trekpaard of brabander genoemd
– het is een koudbloed
– trekpaard
– afkomstig uit België
– word vooral aangespannen gebruikt maar je kunt er ook op rijden

Ze hebben meestal een schofthoogte rond de 1,70 m, een krachtige bouw, korte/dikkere nek en een klein hoofd  vergeleken met het lichaam. Ook is de achterhand goed ontwikkeld voor hun zware werk wat ze verrichten.


Eerst coupeerde ze de staart van een belgische knol. Niet iedereen deed dit maar wel veel mensen. Gelukkig is dit nu verboven in Nederland want een staart heeft ook zo zijn functies. Al maakte de boeren hier vroeger wel een soort gewoonte van want een staart zat altijd in de weg met ploegen. Van de ene kant begrijpelijk maar van de andere kant, je kunt een paard niet zijn staart wegnemen.

Er zijn zo’n 7 kleuren mogelijk bij het belgisch trekpaard. Dit zijn:
– bruin
– zwart
– vos
– bruinschimmel
– blauwschimmel
– vosschimmel
– appelschimmel

Een belgisch trekpaard heeft een rustig karakter. MAAR!! dit is niet altijd zo. Soms word er gedacht aan een slome sukkelige en hele rustige dieren. Maar toch kunnen ze ook nog anders zijn. Het ene trekpaard is heel erg rustig terwijl het andere trekpaard met een beetje te veel peper in zijn kont zit.. Daarbij reageren ze ook nog eens enorm goed op stem!
Vaak worden ze nu nog gebruikt voor de recreatiesport. Maar natuurlijk ook nog voor andere sporten zoals mennen of dressuur.
Ik hoop dat ik jullie weer wat meer wijsheid bij heb kunnen  brengen!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s