★De basis van vrijheidsdressuur!★

Aangezien de basis heel belangrijk is bij het vrijheidsdressuur leek het me handig voor de beginnende vrijheidsdressuurtrainers om een goede uitleg te hebben. Het aller belangrijkst bij het vrijheidsdressuur is toch wel echt de basis. De basis dat jij boven je pony staat en niet andersom. De basis van alle kunstjes en het is ook gewoon handig met rijden e.d.


DE BASIS.

De, basis is het ALLER belangrijkste, om te leren aan je paard! Bij veel onderdelen, zul je de basis, ook nodig hebben.
Het gaat niet alleen om het kennen van kleine dingen maar vooral om het respect hebben voor zijn trainer en wederzijds.
Dit bijvoorbeeld voor veel kunsten , heb je het achteruitlopen nodig. Maar ook het toucheren.
Bijna ALLE mensen die de basis van tevoren niet hebben aangeleerd, hebben daar later
spijt van. Voor veel paarden is het Vrijheidsdressuur
Na het “vergeten” van de basis het een beetje ‘verpest’.De basis bestaat bij elk persoon uit een paar verschillende onderdelen. Bij mij bestaan ze uit:
*volgen in stap draf en galop*
*achteruit lopen*
*blijven staan*
*Komen*
*halt houden*
*aanraking overal toestaan*

Het volgen , is heel makkelijk. Je pakt een halster touw, en zet er druk op tot je paard gaat lopen. loopt hij braaf mee? haal de druk er dan vanaf.
dit doe je zo in alle gangen. Het is de bedoeling dat je paard het later in alle gangen kan, en ook zonder touw of halster.
het volgen moet een paard kunnen zonder voortdurende druk. Dit is nodig zodat het paard jouw accepteert als lijder.

Achteruit lopen werkt ook met druk.
Je druk je paard op de borst. en bij 1 of 2 stapjes gelijk belonen. Probeer de druk een beetje te laten afnemen.
Achteruit lopen moet een paard kunnen van waar je ook staat voor, naast, op of zelfs achter hem. Dit deel van de basis is nodig voor het respecteren van jouw persoonlijke ruimte en zodat een paard zich niet aan jouw opdringt.

Blijven staan vond Vivaldi heel moeilijk. Omdat hij gewend was mij te volgen .
Nou wat is Izabelle gaan doen. Izabelle heeft Vivaldi op zijn plek gezet, ‘blijf’ gezegd,  2 tot 3 stappen achteruit gedaan, en toen beloond. dit heeft Izabelle  herhaald. Tot  ik makkelijk 30 stappen bij hem vandaan kon.
Dit moet een paard kunnen zonder zich te laten afleiden of direct te gaan grazen hij moet zich blijven concentreren op jouw. Dit is nodig zodat een paard ook weet wat alleen staan is en niet om aandacht zal blijven vragen.

Evy was hierin iets handiger. Natuurlijk liep ze in het begin ook gewoon weg om kwam ze achter mij aan. Maar na een tijdje wist ze al wat de bedoeling was.

Komen is niet moeilijk. ja laat iemand je pony vast houden, of ja laat hem staan. Je gaat wat verder weg en roept heel Enthousiast: ‘Kom maar!’.
Als je paard komt hoef je hem alleen nog maar te belonen.
Dit moet een paard kunnen waar hij ook doorheen moet of wat hij ook moet achterlaten. Dit moet een paard weten om te kunnen begrijpen dat hij bij jouw moet blijven tenzij jij zegt dat dat niet nodig is.

Halthouden ging ook erg snel. Je gaat met je pony lopen aan een halster touw. Ergens ga je ze halthouden, en zet ja wat druk op het halster. Begrijpt je pony het niet loop een pasje of 2 achteruit. Dit moet een paard kunnen zelfs vanuit de galop zo snel mogelijk stil zelfs zonder zich ook maar naar jouw toe te draaien. Dit is nodig zodat je paard begrijpt dat hij moet stopen wanneer jij zegt dat het moet en niet doorgaat bij iets waar jij niet goed bij voelt.

Alle aanrakingen toestaan is belangrijk om geen verwarring te krijgen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je pony al een jambette doet als je zijn been aanraakt. En het is natuurlijk belangrijk zodat hij kan zien dat hij jouw kan vertrouwen en dat je hem geen pijn wilt doen.
Ook moet hij het toestaan dat je hem met een zweep overal moet kunnen aanraken.
Oefen vooral plekken als het hoofd, de flanken en de binnenkant van het achterbeen veel. Dit zijn kwetsbare plekken die een paard in het wild het beste zou beschermen.

Denk er wel aan dat jij je paard net zo moet behandelen als jij wilt dat hij jou behandeld. Dus respecteer hem ook en heb ook geduld met hem als hij het niet direct doet.

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s