★Schriktraining!★

Een band met je paard op willen bouwen? Dan is schriktraining wellicht iets voor jou! Schriktraining is niet alleen goed om een band op te bouwen met je paard maar ook om je paard te laten zien dat iets niet eng is. En vooral niet onder dwang!Schriktraining heb je van heel klein tot heel groot! Je begint heel rustig met over petflessen lopen, of langs een parasol lopen en je zou kunnen eindigen met een rookmachine of zelfs geweerschoten. Dit ga je natuurlijk niet allemaal meteen doen.
Er zijn ook lessen schriktraining te krijgen. Dit kan bij onder andere Mara Munten.

Van nature zijn paarden vluchtdieren, dit zou dus betekenen dat paarden meteen zullen vluchten als er gevaar dreigt te komen. Het zal niet zo zijn dat je paard het helemaal niet meer eng zal vinden, maar je paard weet dan in ieder geval dat het voorwerp geen gevaarlijk iets is.
Waarom is schriktraining goed voor de band tussen jou en je paard? Je paard moet jou leren vertrouwen dat iets niet altijd eng is.

Een paard dat niet meer zal schrikken of niet snel meer zal schrikken noem je een bomproof paard. Ook zal een paard niet meteen bomproof zijn. Hier moet je naar toe werken. Als je ongeveer per keer zo’n 15 tot 20 minuutjes aan schriktraining werkt is dit al voldoende, je moet er niet te lang mee doorgaan aangezien je paard dit vervelend kan gaan vinden.


Wat je vooral niet moet doen is je paard dwingen, aan het touw trekken, slaan, schoppen etc. Je moet geduld hebben, gewoon doorgaan totdat je paard het niet meer eng zal vinden. (Hoeft niet in 1 training kan ook in meerdere trainingen).
Uiteraard kun jij de opstakels zelf maken, denk hierbij aan:
– petflessen
– onder touwen doorlopen
– langs een parasol lopen
– toeters en bellen
en ga zo maar door, je kunt het zo gek niet verzinnen!

Je kunt ook nog altijd onder obstakels doorlopen, of een tent/zeil ophangen en daar onderdoor lopen.
Wel heb je een goede basis in het grondwerk nodig.

Een paard laat je wennen aan een opstakel door hem er zelf heen te laten lopen, te laten ruiken en te laten voelen. Zo went je paard aan een opstakel en zal hij er sneller naartoe gaan. Dwingen heeft dus totaal geen zin aangezien je een paard niet kunt dwingen ergens niet bang voor te zijn.
Blijf wel controle houden over je paard!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s