★Waarom paarden niet alleen kunnen staan & Huisvesting★

Ondertussen weten we allemaal dat paarden kuddedieren zijn. En dus niet alleen kunnen staan. Het is nu zelfs verboden om je paard alleen te hebben staan, en groot gelijk! Maar waarom mag je paard nu eigenlijk niet alleen staan, of nog beter zegt, waarom kunnen ze niet alleen zijn? En welke huisvesting hebben ze eigenlijk nodig?Dat er perse een paard of pony bij moet komen te staan hoeft niet. Je kunt er ook gewoon een geit of schaap bij zetten. Al is het wel het beste om een paard bij een paard te zetten. Aangezien het soortgenoten zijn.
Een paard zonder soortgenoten om zich heen kan sneller stress krijgen. Ze laten dit dan ook op verschillende manieren zien. Dit kan zijn onder het rijden, mennen of vrijheidsdressuur.


Dit kan een paard zijn die stress heeft

Ook heeft alleen staan in een stal negatief effect op de gezondheid van een paard. Doordat het paard stress heeft word te bloeddruk ook meteen hoger maar dat niet alleen, er kunnen nog veel meer dingen mis gaan.
Het blijkt dat met hoe meer paarden een paard op stal staat hoe gelukkiger het is. En des te minder het zich druk gaat maken. Wat voor de ruiter/ eigenaar een voordeel is.
Er zijn veel meningen over een goede huisvesting voor je paard, ieder vind zijn eigen manier goed of het beste. Er zijn paarden die overdag en ’s nachts op stal staan en er alleen uit worden gehaald als ze moeten ‘werken’.
De ander weer de hele dag buiten maar dan heb je ook nog dat je paard op zand of gras staat. Er zijn zoveel verschillende manieren om je paard te huisvesten.
Maar probeer wel altijd je paard samen met een ander paard te laten staan, of dit nu in een paddock, weide, stal etc. is maakt niets uit.

Bij het zoeken van een goede huisvesting kun je het best kijken naar:
– Zijn paarden met andere paarden in contact?
– Zijn er luiken/ramen die open kunnen staan zodat je paard contact kan hebben met andere paarden
– Je eigen wensen
– Voelt de sfeer bij jou goed

Een stal dat voor een paard het beste zou kunnen zijn (dit is voor iedereen verschillend) is een uitloopstal of een schuilstal. Paarden kunnen dan zelf met hun vriendjes schuilen of in hun ‘stal’ staan wanneer ze maar willen.
Zo kunnen ze eigenlijk hun eigen dag indelen.
Ook moet je paard ruimte, beweging, drinkwater, eten, genoeg licht, schone lucht, schone en droge stal en sociale contacten kunnen hebben. Waarom beweging? Waarschijnlijk als je paard zich niet uit kan leven gaat hij er bij het rijden er helemaal voor en heb je een bom onder je kont zitten..
Ook moeten paarden gewoon hun energie kwijt kunnen.

De wei zou op zijn minst de volgende eisen moeten hebben:
– Plek om te slapen en te rollen
– Geen natte weide dat ze helemaal onder water staan
– Je paard moet kunnen krabben als ze jeuk hebben
– Een veilig hekwerk eromheen
– Schuilplaats voor als het moest gaan regenen

Naamloos

Advertenties

2 gedachtes over “★Waarom paarden niet alleen kunnen staan & Huisvesting★

 1. Ik weet niet of deze site nog reageert, maar wil toch mijn frustratie even kwijt waar ik al jaren mee zit, de dierenbescherming heb gebeld, melding heb gemaakt en waar NIETS mee gedaan word!
  In Noordwijk op de Herenweg naast garage Hoogeveen staat al minimaal 15 jaar!! Een Haflinger moederziel alleen in weer en wind! Zon, regen, sneeuw… nergens een plekje waar het arme dier kan schuilien!
  De hoeven worden dan wel bijgehouden en hij krijgt overvloedig veel hooi bijgevoerd (te dik), maar verder word er niks met dit arme dier ondernomen. Mijn hart breekt iedere keer weer als ik er langs rij..
  De eigenaars willen er niets aan veranderen is mij verteld. Dit is toch een vreselijke manier van dierenmishandeling? Zeker omdat een paard een kuddedier is!
  Is er nou helemaal niemand die wat aan deze situatie die al járen aan de gang is, kan veranderen??

  Like

  1. Hoi hoi, nee over het algemeen word hier niet meer geplaatst of gereageerd. Maar ik vond deze reactie toch wel even belangrijk. Na wat ik weet word er besproken binnenkort een regel aan te maken die iedereen met een alleenstaand paard verplicht Om iets van Sen maatje te hebben. Ik hoop dat er snel werk van gedaan word.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s