★ 5 Tips voor het verwijderen van een wintervacht! ★

Vivaldi heeft een echte teddy beer vacht! En ondanks ik erg blij ben als de lente weer is aangebroken vind ik het verharen van Vivaldi toch wel altijd heel vervelend. Nu heb ik na 5 jaar half te verdrinken in de haren rond deze tijd van het jaar een aantal goeie tips en tricks ontdekt waarmee Vivaldi snel van pluizen bal met benen naar sport pony gaat. Kijk mee!

Tip 1: borstelen

Jep, heel simpel maar door je paard regelmatig en veel te brostelen zullen de haren van de wintervacht veel sneller los laten, daarbij zorgt het ook dat de nieuwe zomervacht die onder de wintervacht zit extra huidvet krijgt door het in de haar richting mee borstelen. Ik herken het ook heel erg dat wanneer je begint met borstelen van een wintervacht die losse haren maar niet lijken te stoppen met vallen en zodra je die 5 haren op de vacht van je paard heb weggeborststeld krijg je er 10 voor terug. Houd een keer per week gewoon een uitgebreide poetsbeurt voor je paard van een half uurtje tot 1,5 uur waarin je je paard een hele borstel routine laat ondergaan en elke borstel uit je poetskoffer gebruikt. Heb je hier geen tijd voor, dan helpt het borstelen van de vacht van je paard kort na de training ook.

Tip 2: Natte vacht

Wanneer de vacht van je paard nat is laat deze veel meer winterharen los, als je paard (net zoals Vivaldi) niet op een stal staat met een solarium en een binnen wasplaats met warm water dan is het niet heel verstandig om je paard met het (nog te) koude weer te wassen of af te spuiten, een andere manier die misschien nog veel effectiever werkt is je paard flink laten zweten. Ga een flink stuk met je paard wandelen (wandel zelf ook mee, is goed voor de gezondheid!) of longeer hem voor een uurtje, vermeid rijden want dat laat een paard vaak op specifieke plekken zweten en we willen dat de hele wintervacht nat word. Als ik met Vivaldi aan de fiets een flink stuk ga wandelen (denk aan +- 30 kilometer) met veel draven en ook langere tijden galopperen (natuurlijk ook hier en daar wat stappen) dan heb ik als het goed is 2,5 tot 3 uur later een natte pony op de stoep, ik ben dan overigens ook kapot joy.

Na zo’n inspanning moet je je paard wel lang laten uitstappen, het liefst nog iets van een zweet dekentje op zodat hij niet kou vat. Als de vacht voor het groottste deel weer droog is kun je je paard flink met een harde plastic borstelen, gegarandeerd dat er heel veel haren loslaten, en dat je paard het fijn vind want zweet + loslatende wintervacht = jeuk!

Tip 3: Furminator

Je kent die borstels wel die ze altijd gebruiken bij het borstelen van honden en katten, zo eentje bestaat er ook voor onze grotere viervoeters. Deze borstel ook wel de Furminator, deze borstel is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van een winter vacht. Hij is heel effectief en je haalt er heel veel haren mee weg, veel ga ik nog niet verklappen want er komt binnenkort een review online!

Tip 4: Voeding

Ook met de voeding van je paard kun je je paard goed helpen met verharen. Haren zijn gemaakt van Keratine een bepaald soort vezeleiwit, een eiwittekort kan dus invloed hebben op de vacht van je paard. Er bestaat helaas geen speciale voeding die er voor zorgt dat de wintervacht van je paard sneller los laat, wel zijn er vodingstoffen die de zomervacht van je paard stimuleren om sneller te groeien, en als je zomervacht er sneller is gaat je wintervacht sneller weg!

Voeding met Vitamina E & A, ijzer, selenium, mangaan, zink en koper zij belangrijk voor de stimulatie van een gezonde nieuwe vacht, deze kun je bijvoeren maar zitten voor groten deels al in dagelijkse voeding van een paard. Lijnzaad olie en olijf of zonnebloem olie worden ook vaak gebruikt voor de glans van de vacht maar zijn ook goed te gebruiken voor een hoger vitamine gehalte, ook goed voor de groei van  de zomervacht van je paard.

Tip 5: Plukken

Het word vooral bij honden en katten gedaan, maar als je het voorzichtig doet valt deze techniek ook goed op een paard toepassen. Bij het plukken van de wintervacht, pak je een plukje van de vacht vast en trek je dat zachtjes terug, hierdoor neem je alle losse haren, de wintervacht dus mee. Je kunt er behoorlijk wat haar mee weghalen, en als je dit toepast na een flinke training en er goed de tijd voor neemt zou je bijna de gehele wintervacht weg kunnen halen. Paarden hebben een wat gevoelige huis dan honden en katten dus doe het met beleid.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s