Het Boulonnais paard!

Het Boulonnais paard is een zwaar trekpaard die uit het noordwesten van Frankrijk komt. Het is een wit groot breed paard met een rustig karakter. Ook is het een elegant paard wat heel erg veel van werken houd. Meer weten over het Boulonnais paard? Lees dan snel verder! 😀Een Boulonnais paard zal ongeveer tussen de 1,50 m en 1,70 m groot worden. Vaak zijn ze met de geboorte een beetje grijsachtig en worden in de meeste gevallen helemaal wit als ze ouder zijn. Verder kunnen ze ook nog voskleurig en zwart worden. Veel koudbloedpaarden hebben veel behang (manen). Een Boulonnais paard heeft dit echter niet. Deze hebben niet zo veel manen als andere koudbloeden.

De geschiedenis van het Boulonnais gaat terug tot de kruistochten. Toen destijds hebben ze een zwaar trekpaard met Iberische paarden gekruist. Daar kwam ook nog eens arabisch bloed bij kijken.
Vroeger werden de lichtere Boulonnais paarden voor het vervoeren van karren met bijvoorbeeld vis erop gebruikt. En de zwaardere Boulonnais paarden werden op het land gebruikt voor het grotere (trek)werk.
Daarna in de 20e eeuw werden vele Boulonnais paarden geëxporteerd naar de verenigde staten om daar op het land te gaan werken. Er was toen oorlog en ze hadden iets nodig om voor op het land te werken.


Het Boulonnais paard werd ook gebruikt om kruisingen mee te maken die eleganter waren. Dus eigenlijk een trekpaard met toch nog wat elegantie erin verwerkt.
Er worden 2 type Boulonnais paarden gefokt. Dit zijn:
– De mareyeur
– De dunkerque
– De arabo-Boulonnais

De Mareyeur

Dit is een zeer beweeglijk en lichter paard. Ook is het kleiner, namelijk tussen de 1.53 m en 1.58 m hoog. Ze zijn geschikt voor minder inspannend trekwerk en voor de recreatie. Ze staan bekend om hun enorme uithoudingsvermogen. De Mareyeur kan over lange afstanden snel blijven gaan zonder daar moe van te worden. Vanwege hun kwaliteiten werden ze vaak gevraagd om andere trekpaardenrassen te verbeteren, net zoals de Volbloed vaak werd gebruikt om rijpaarden te veredelen. Helaas is er nu nog maar weinig belangstelling voor hun inzet. De naam de Mareyeur komt van vroeger. Toen werden ze namelijk door vis koopmannen gebruikt om vis van Boulogne naar Parijs te brengen. Het Franse woord voor viskoopman is: “Mareyeur”. Tegenwoordig is het kleine type vrijwel uitgestorven. Het erg kleine aantal dat er nog over is, wordt gebruikt in de landbouw.
De Dunkerque

Het zware type heet Dunkerque. Deze zijn groter en gespierder gebouwd. Ze zijn zeer geschikt voor het zware trekwerk, maar een groot deel wordt puur en alleen gefokt voor de vleesindustrie.

De Arabo-Boulonnais

Als laatste worden er nog Arabo-Boulonnais gefokt. Dit zijn kruisingen tussen de Boulonnais en de Arabier. Het zijn zeer mooie, slimme en elegante paarden. Dit type is erg geschikt voor het aangespannen werk.

In verhouding met hun grove gespierde lichaam is hun hoofd daarin tegen weer een stuk kleiner. Daarnaast hebben ze ook korte benen en zoals ik al eerder in het artikel noemde hebben ze ook weinig behang. Wel zijn de staart en de manen enorm zacht en voelen ze dus niet ruw aan.
Ze zijn levendig en erg intelligent, waardoor ze erg gemakkelijk nieuwe dingen leren. Van nature zijn het vrolijke en lieve paarden die graag werken.
Daarbij is het Boulonnais paard een bijzonder ras, heel veel Boulonnais paarden zijn er helemaal niet. Zo zijn er ook maar een paar in Nederland.
In Europa zijn er zelfs minder dan 1000 Boulonnais paarden!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s