★ Overgewicht bij paarden ★

Net als bij mensen kunnen paarden ook overgewicht krijgen. Overgewicht is nooit goed om te hebben, daarom heb ik voor jullie dit artikel geschreven wat je er tegen kunt doen er hoe je het kunt voorkomen.
Sommige mensen worden al dik als ze eten zien, dit is bij sommige paarden precies hetzelfde. Ze zien eten, en er komen al weer wat kilootjes bij!
Weten hoe je paard in de beste conditie komt? Lees dan snel verder 😀


Wat ondertussen al duidelijk is bij de meeste paardenmensen is dat als je de ribben van een paard niet kan zien, maar wel kunt voelen je paard in een goede conditie is. Dit klopt zeker!
Zodra jij de ribben van je paard niet meer kunt voelen is je paard te dik.

Wanneer je paard te dik is, ga je als allereerst kijken naar wat je paard dagelijks eet. Om hoefbevangenheid te voorkomen moet je zorgen dat er niet te veel gewicht op de gewrichten staat.
Een dieet voor een te dik paard kan een dieet zijn met minder energie (suikers en zetmeel). Daarnaast moet een paard dan wel meer voedingsstoffen en vezels binnen krijgen. Dit kan zijn eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen.
Ook bij paarden gaat het afvallen niet zo snel als we soms zelf willen. Het gaat (als je het goed doet) allemaal geleidelijk aan. Een paard kan ook niet te snel afvallen want dit zou niet goed zijn voor de gezondheid.

Wat te doen als je paard te dik is?
Verminder het aantal energierijke voeding wat je paard krijgt. Sommige andere krachtvoeren hebben minder suikers. (Evy krijgt bijvoorbeeld omdat ze snel hoefbevangen is suikervrije muesli.)
Let ook op dat als je paard weinig beweging krijgt, jij je paard ook niet veel meer gaat voeren dan nodig is! Een paard dat weinig beweegt hoeft dan ook niet veel krachtvoer te krijgen. Hun kunnen namelijk ook lekker knabbelen op hooi.

Wel is het belangrijk dat als je paard geen krachtvoer krijgt, je wel zorgt dat je paard geen tekort aan eiwitten, mineralen en vitaminen krijgt. Dit kun je aanvullen door een speciale vitaminekoek of mineralenvoer te geven.

Geef minder krachtvoer en meer ruwvoer! Leg hierbij ook het ruwvoer wat verder uit elkaar, je paard moet dan meer moeite doen om bij het ruwvoer te komen.

Laat je paard ook niet te lang op de weide grazen. In gras zitten ook heel veel voedingsstoffen, en soms te veel. Je kan natuurlijk ook een graasmasker aan doen. Maar je kunt ook de wei elke dag een stukje groter maken door een draad van de ene naar de andere kant te spannen. Zo heeft je paard voldoende gras en voldoende stuk grond.
(Evy staat helemaal op zand, als ze 1 grassprietje ziet is ze al hoefbevangen of krijgt ze koliek). Maar ook als je paard vatbaar is voor het sneller dik worden is gras erg slecht.
Ga ook maar eens na wat er in voorjaarsgras zit, hier kan een paard zich echt ziek aan eten. Let hier dus heel erg mee op!

Beweging is daarnaast ook erg belangrijk. De spieren kunnen zich zo opbouwen en de vetten vliegen eraf. Alleen beweging is niet genoeg, je moet hierbij ook het eetpatroon van je paard aanpassen. Het afvallen gaat wel sneller door te bewegen. Ga een lekker rondje wandelen, fietsen of rijden met je paard. Of ga gewoon eens wat dressuuroefeningen doen en wat hindernisjes springen. Met al deze opties kun je je paard leuk trainen. Maak zo af en toe wat afwisseling, voor jezelf en voor je paard.
Een te dik paard laten afvallen is helemaal niet zo makkelijk als dat iedereen denkt. Als je zelf namelijk zou willen afvallen gaat het soms ook niet zo snel als dat je eigenlijk wil, bij paarden geldt hiervoor eigenlijk precies hetzelfde. Ook bij hun vliegen de kilo’s er niet zomaar af.
Let daarnaast er ook op dat je paard niet te dun word.

Voorkomen dat je paard te dik word?
Zet je paard op een vast voedingsschema met een vast bewegingsschema. Compenseer deze dingen met elkaar, en soms is het ook wat meten en wegen wat nu het beste is voor je paard.
Je paard laten wegen kan natuurlijk altijd! Er zijn verschillende (ik neem aan ook wel dierenartsen en veeartsen) mensen die je paard kunnen wegen..
Paarden zijn trouwens tegenwoordig ook sneller dikker dan vroeger, er zijn zoveel verschillende soorten voer dat je niet meer weet wat jij je paard moet geven. Ook krijgen ze veel meer snoepjes, wortelen etc. dan vroeger.
Hopelijk weet iedereen nu die een te dik paard heeft wat hij/zij kan gaan doen, maar het allerbeste is natuurlijk altijd een gezond paard.

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s