★De tinker!★

Op verzoek van Diede schrijf ik vandaag over de tinker.

DS Photography facebook
DS Photography site
Youtube account Diede
Diede heeft zelf een tinker genaamd King. Ze heeft me tot in de puntjes verteld hoe een tinker en onder andere King in elkaar zit. Alvast veel leesplezier! Ik zal met wat informatie van King beginnen en later na doorgaan op wat algemene informatie van een tinker.”King is een paard met een gebruiksaanwijzing. Hou jij je daar niet aan dan zul je het weten ook. Verder is hij goudeerlijk en zodra dat je zijn vertrouwen hebt gewonnen gaat hij voor je door het vuur. King is graag op zichzelf en houdt niet zo van het contact met andere paarden. Zijn grote hobby’s zijn springen en eten.
Van een paard als King verwacht je niet dat hij kan springen maar King is niet zomaar een Tinker. Hij springt parcoursen van 90 cm met overschot, loopt in de dressuur en gaat mee naar buiten en naar de cross. Ook is hij nog eens bitloos te rijden! King is een paard met de nodige dosis arrogantie hij weet namelijk heeel goed hoe mooi hij is. En als hij even met zn manen van ruim een halve meter lang wappert vallen alle pennymeisjes als een blok voor hem!”

Diede heeft mij een beetje verteld over het karakter van King. Zo kunnen jullie er zelf ook uithalen hoe een tinker ongeveer echt is. Natuurlijk is de ene tinker weer anders dan de andere tinker, want ook tinkers hebben verschillende karakters. Maar toch komen ze uiteindelijk vaak op hetzelfde neer.

Nog wat informatie over King:

Naam:             King Hendrik
Roepnaam:  King
Ras:                  Tinker
Leeftijd:         17
Kleur:              Zwart Platenbont
Geslacht:       Ruin


Zoals jullie misschien al uit het verhaal van Diede hebben kunnen lezen zijn tinkers echte allrounders! Vaak kunnen ze veel dingen en naast springen, dressuur en cross worden ze ook vaak voor vrijheidsdressuur gebruikt.
Een tinker heeft 3 namen:
– Drum horse
– Gypsy horse (Ze worden vaak gebruikt bij travelers)
– Irish cob

Een tinker kun je in 4 verschillende subcatogerieen  verdelen.

Vanner (King)
Stoer, stevig gebouwd.
Hoogte varieert tussen 1.56 & 1.70 (King is 1.60).
Breed voorhoofd Hals kort en stevig Behang normaal tot veel. Doordachte ogen.

Cob
Stevig, compact gebouwd. Hoogte tussen 1.35 en 1.56 Breed voorhoofd, vriendelijke ogen .Langere hals dan de Vanner .Behang normaal tot veel.

Grai
Fijner gebouwd dan Cob of Vanner. Hoogte 1.35 tot 1.56 kan afwijken tot 1.70.
Klein hoofd, vriendelijke ogen, hogere hals dan de cob en vanner. Middelgrote
hoeven. Behang weinig tot normaal.

Romany Scudder
Zeldzaam in Nederland.
Draversbloed, Kunnen dus heel hard draven. Rank gebouwd en weinig behang.

Tinkers zijn afkomstig uit Ierland. Daar leefden ze vooral bij zigeuners en hielpen ze mee op het land of gingen ze voor de koets.

Tinker kun je onderverdelen in 3 verschillende kleuren. Namelijk:
– Zwartbont
– Bruinbont
– VosbontWel kom je wel eens tinkers tegen die helemaal geen vlekken hebben. Ook dit zijn gewoon tinkers. Over hun vacht hebben ze nergens vlekken, maar meestal is er toch wel iets van een aftekening op bijvoorbeeld het hoofd te zien.

Springen:
Tinkers staan niet echt bekend om hun springkunsten. Heel geweldig kunnen ze niet springen. (hier en daar zijn er wat uitzonderingen zoals King!)
Toch kunnen ze zo af en toe wel eens een sprongetje maken en sommige tinkers springen zelfs hun eigen schofthoogte. Het record ligt nu op 1,20 meter.

Dressuur:
Bij de dressuur ligt het vaak aan het type tinker. Een Grai zal namelijk veel gemakkelijker zijn dan een Vanner. Wel lopen er al wat tinkers is het Z2.

Mennen:
De Tinker heeft in het verleden voornamelijk voor de wagen gelopen. Enkelspan (een paard) of dubbelspan (twee paarden), dit paard is perfect voor te mennen.

Western
Tinkers kunnen ook worden ingezet bij het western rijden. Dit hoeft niet meteen wedstrijd gericht te zijn. Dit is mogelijk voor alle types.

Cross
Door het vertrouwen, de nieuwsgierigheid en het uithoudingsvermogen, worden Tinkers ook gebruikt bij het crossen.

Verder worden ze ook zoals ik al zei gebruikt bij de vrijheidsdressuur. Ook daar zijn ze erg goed in! Sommige oefeningen zullen wat moeizamer gaan door de bouw maar dit komt allemaal goed!

Een tinker is dus een echt gezinspaard. Het liefst zit hij de hele dag bij je op schoot tv te kijken 😛

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s