★Hoe bescherm je je paard tegen vliegen en insecten!★

Het zomerseizoen begint weer, dus alle insecten, vliegen, muggen etc. zijn ook weer van de partij. En ik kan het weten.. Nadat ik gisteravond met een vriendin een buitenrit heb gemaakt en nu dus een dikke knie en enkel heb door de muggenbulten.
Tijdens de buitenrit merkte we ook dat David (de pony waar we op reden) heel veel last van muggen had. Meteen een reden om een artikel over bescherming tegen vliegen en insecten te schrijven!


Ik had al een keertje een DIY over een vliegenfrontriem maken gemaakt.
Dit is al 1 manier om ervoor te zorgen dat je paard minder last heeft van vliegen en andere insecten.
In de natuur gebruiken paarden hun staart om insecten weg te jagen. Toch helpt dat niet altijd, ze blijven natuurlijk gewoon terug komen.
Vliegen zitten vaak rondom de ogen. Dit komt omdat het vocht wat rondom het oog zit veel eiwitten bevatten. En dat is een voedingsstof voor vliegen.
Een oog van een paard kan dan sneller gaan ontsteken, doordat het gaan ontsteken komen er alleen maar meer vliegen want dat is wat de vliegen willen.
Soms gaan paarden op de wei zelfs met hun hoofd bij een ander paard zijn kont staan. Als dat paard zijn staart zwiept is hij meteen van zijn vliegen op zijn hoofd verlost.

Vliegenmasker
Om de ogen te beschermen kun je een vliegenmasker gebruiken. Dit vliegenmasker kun je over het hoofd van je paard trekken, het is zo dun dat de paarden er gewoon doorheen kunnen kijken. De vliegen kunnen zo niet meer rondom de ogen van het paard gaan zitten. Een andere optie is een vliegenfrontriem. Die kun je met klittenband bevestigen aan het halster.

Vliegenspray
Vliegenspray is iets wat de meeste mensen tijdens het rijden gebruiken. Soms worden ze ook zelf gemaakt, al is dit niet altijd even goed voor de paardenhuid. Het beste is dan ook om het gewoon te kopen.
In ruitersportwinkels, maar ook de Boerenbond of Welkoop kun je verschillende soorten vliegenspray’s en zalfjes vinden.
Vaak zit er limoneen of citronella in, dit is een geur waar vliegen, muggen, insecten helemaal niet van houden.
De vliegenspray blijft een tijdje op de vacht zitten, verstandig is wel om de spuitbus mee te nemen als je ergens naartoe gaat zodat je tijdig weer opnieuw in kan sprayen. Voor de ruiters zelf hebben ze ook rollers. Dit kun je op je eigen huid doen en zo word je zelf ook niet gestoken.

Voeding
Iets waar insecten helemaal niet tegen kunnen is de geur van knoflook. In de zomertijden is het dus misschien wel verstandig om knoflookpoeder of knoflooksnippers tussen het voer van je paard te doen. Een paard zal zo geen knoflook eten, vandaar dat je het het beste onder het voer kunt doen.

Vliegendeken
Voor sommige paarden is het fijn dat ze een vliegendeken om hebben. Dit houd de vliegen op afstand en de paarden hebben geen last meer van de vliegen. Een aantal vliegendekens zijn ook nog eens uv-afwerend. Voor paarden die snel verbranden dus ook heel fijn!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s