★Hoefijzers!★

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende meningen over het gebruik van hoefijzers. De een vind het heel fijn, de ander heeft er een hekel aan.
Bij mij liggen de meningen een beetje verschillend, ik snap van de ene kant namelijk wel dat iemand hoefijzers onder een paard laat zetten als ze bijvoorbeeld veel op de verharde weg rijden. Maar van de andere kant, het is niet natuurlijk.. Paarden in de natuurlijk hebben namelijk ook geen hoefijzers onder.
Omdat ik een beetje uit wou zoeken of het nu goed of slecht is heb ik dit artikel geschreven 🙂Hoefijzers worden gebruikt als bescherming voor de hoef. Dit werd vroeger ook al veel gedaan omdat ze toen vaker met de kar bijvoorbeeld voedsel naar mensen gingen brengen. Of andere dingen moesten vervoeren.
Dit wil niet meteen zeggen dat het ook goed voor de paardenhoef is, dit was namelijk een alternatief omdat paarden zo vaak op het harde reden.

Hoeven zijn zo gemaakt dat ze overal tegen zouden moeten kunnen. Zo zijn ze bijvoorbeeld samengesteld voor de juiste stevigheid, veerkrachtigheid en groei. Wanneer een paard zijn of haar hoef op de grond zet, gaat deze iets uit een. Dit noemen ze hoefmechanisme. De hoefmechanisme werkt niet alleen als schokdemper maar ook voor een goede doorbloeding.


De straal (hetgeen wat je niet uit mag en kan krabben) heeft een v-vorm. De straal is veerkrachtig en stroef waardoor het niet snel uit zou glijden. De straal is dan ook erg gevoelig, zo weten paarden dan ook wanneer ze op welke ondergrond staan en of hij voorzichtig moet gaan doen of juist niet.
Paarden kunnen goed zonder hoefijzers lopen, tenzij ze op slechte ondergrond of slechte omstandigheden wonen!

wanneer een hoef gezond is?
– Veel beweging, door beweging word de doorbloeding beter.
– Zo veel mogelijk vrij rond kunnen lopen, zo blijven hoeven veel schoner.
– Allerlei soorten ondergronden, hierdoor traint een paard als het ware zijn hoeven.
– Gezonde voeding, gezonde voeding doet heel veel om paarden stevige hoeven te geven.

Toch kunnen paarden problemen krijgen met de hoeven. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat de paarden slecht onderhouden worden. Maar ook hebben sommige paarden zoals sommige mensen een slechtere weerstand, of hebben ze iets anders waardoor de hoeven net niet sterk genoeg zijn.
Als een paard dan ook lang met hoefijzers heeft gestaan, zal het nog wel een tijdje duren voordat het paard weer normaal op zijn eigen hoeven zal kunnen lopen.

Nadelen hoefijzers:
– Het hoefmechanisme word belemmerd.
– Vorm van hoef veranderd.
– Schokdemping verslechterd.
– De hoefwand beschadigd.
– Manier van benen dragen verandert.
– Gevoel in hoeven verandert.
– Paard geeft minder snel zijn grenzen aan.
– Er word anders bekapt.
– Het is duur
– Het is onveilig, een paard kan namelijk sneller uitglijden.


Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s