★ Horseball! ★

Ik speel het, en vind het de leukste tak in de hele paardensport; Horseball! Dit bal spel waarin je in 2 teams van 6 spelers, waarvan elk 2 reserve, een bal met handvatten overgooit om in elkaars korf te doelen lijkt erg veel op handbal, basketbal of misschien zelfs rugby maar dit gebeurt natuurlijk allemaal te paard! Kijk snel verder om meer over horseball te weten te komen.

De spelregels zijn simpel; Het doel is om in et net van de tegenpartij te. Er mag pas gescoord worden nadat de bal 3 keer overgespeeld is binnen het team, tussen 3 verschillende spelers, zonder tussendoor op de grond te komen, of in handen van de tegenstander te vallen. Wanneer de bal op de grond valt zal deze door de ruiter opgepakt moeten worden, zonder van het paard af te stappen. Wanneer de bal wordt opgepakt mogen de andere ruiters zich niet in een cirkel van 5 meter bij de bal oppakkende ruiter begeven. De bal mag ook niet langer dan 10 seconden worden vast gehouden. Je mag de bal uit de handen van de tegenstander trekken, dit trekken mag niet langer dan 5 seconden duren.

Een wedstrijd duurt 2 keer 10 minuten met een pauze van 3 minuten ertussen. Tijdens de wedstrijd mag de coach een twee maal per speelhelft een time out aan vragen van 30 seconden. Gedurende de wedstrijd mag er onbeperkt gewisseld worden, tijdens time-outs en als het spel stil ligt. De wissels moeten altijd op de eigen speelhelft plaatsvinden. De wedstrijd begint als de scheidsrechter de bal in het midden opgooit en deze door 2 in het midden staande aanvallers uit de lucht gepakt probeert te worden. Op hoger niveau word de bal in het midden van het veld op de grond gelegd. Alle 4 de teamleden mogen om de beurt langs de bal galopperen en proberen deze van de grond te pakken terwijl het paard door galoppeert. Als alle 4 de teamleden 1 keer geprobeerd hebben mogen ook de leden van het andere team de bal proberen te pakken. Vanaf dat moment is het ook toegestaan om de bal vanuit een andere gang dan galop te pakken.

Het oprapen van de bal gebeurt niet vanuit stilstand. Er mag maar 1 ruiter tegelijk proberen om de bal op te pakken, de anderen houden minimaal 5 meter afstand. Er mag pas weer aangevallen worden als degene die de bal oppakte weer rechtop zit. Degene die het dichtste bij de bal is mag het eerste proberen de bal op te pakken, of degene die in de richting van de bal rijdt, of iemand van het team dat de bal laatst in bezit had.

Er zijn drie scheidsrechters en een tijdwaarnemer die de deelnemers in de gaten houden. Eentje te paard, eentje op de scheidsrechtersstoel en één langs de kant. De scheidsrechter te paard neemt de beslissingen en de beide andere scheidsrechters geven advies. Als de regels overtreden worden kan een scheidsrechter een p uitdelen, dat staat voor penalty of straf. Er zijn verschillende straffen, afhankelijk van de aard van de overtreding:

  • P1 wordt uitgedeeld bij gevaarlijk of ruw spel. De tegenstander krijgt dan een vrije worp op het doel vanaf de 5 meter lijn
  • P2 wordt uitgedeeld bij een iets minder ernstige overtreding. De tegenstander krijgt dan een vrije worp op het doel vanaf de 10 meter lijn, of mag 3 keer vrij overspelen vanaf de 15 meter lijn.
  • P3 wordt uitgedeeld bij een kleine overtreding. De tegenstander krijgt dan een vrije worp vanaf de plaats van de overtreding.

Voor Horseball heb je een heleboel speciale benodigdheden nodig.  Ten eerste heeft elk paard verplicht 4 bandages en 4 springschoenen omdat er tijdens dit spel veel scherpe bochten gereden worden en er vaak plotseling word gestopt komt er veel druk op de pezen en gewrichten en is er extra bescherming nodig. Om die reden mag er ook pas Horseball gespeeld worden met een paard van 5 jaar of ouder. Ook een vaste martingaal  is verplicht, deze zit direct vast aan de neusriem.

Verder is het belangrijkste de opraapsingel, in de bovenstaande afbeelding heb ik er een rooie kring omheen getekend hier is zijn werking goed te zien.                          De opraapsingel gaat van de ene stijgbeugel naar de ander en zorgt ervoor dat wanneer je zakt om de bal op te pakken dat je niet helemaal uit het zadel schiet.

Verder heb je dus een bal te grootte van een kleine voetbal nodig met 6 leren handvatten. Een bak met een lengte tussen de 20 en 30 meter breedte en tussen de 60 en 75 meter lang met aan elke zijde een hoepel met een net eraan.

En voor de ruiter is een paardijrijbroek, cap en laarzen verplicht en worden knie beschermers aanbeveelt, en geloof mij die wil je.  joy

Erg populair is horseball nog niet in Nederland, in Spanje, Duitsland en vooral Frankrijk zijn ze wel al helemaal in de ban van dit spel. Laten we eerlijk zijn, je hoeft het maar 1 keer te spelen om helemaal verslaafd te zijn. Als ik iets haat bij gym op school zijn het teamsporten wel maar op het veld tijdens een potje horseball voel ik me helemaal thuis.

Het gaat er soms best ruw aan toe, maar zolang er netjes met de paarden word omgegaan vind ik het prima. Dat gevoel wanneer je een bal opraapt, overspeelt en dan gelijk naar de andere kant van de bak sprint om te doelen is echt geweldig, je speelt met 2 handen en moet je teugels dus vaak loslaten, daarom is een paard dat heel licht op de beenhulpen is essentieel en dat zijn ook de fijnste paarden om te rijden. Hier is een leuk filmpje oor enige impressie;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s