★Slim het springparcours verkennen!★

De meeste ruiters en amazones vinden springen het leukste in de paardensport, toch hebben sommige al problemen met het parcours verkennen van bijvoorbeeld de springwedstrijd.
Bij een springwedstrijd is het erg belangrijk dat je het parcours goed kent en dus niet snel een fout kunt maken.Het gezegde ‘ een goede voorbereiding is het halve werk ‘ klopt helemaal in de paardensport, of dit nu dressuur of springen is. Maar bij een springparcours is dit al helemaal van belang!

Het begin is eigenlijk om het parcours zo goed mogelijk in je hoofd te knallen. Maar daarnaast zijn de galopsprongen tellen ook erg belangrijk, zo weet je namelijk wanneer je een keer wat meer gas kunt geven of wat meer moet remmen.
Daarnaast is het ook erg belangrijk om de galopsprongen te tellen om goed voor een hindernis uit te komen.
Als eerste meet je de afstand tussen de hindernissen. 1 grote stap is ongeveer 1 meter.
Daarna reken je de volgende som uit.
Aantal meters – de afstand die je nodig hebt voor de landing en afstand. Dit zal zo ongeveer 3 meter zijn. De uitkomst van deze rekensom deel je door 3,5. Nu weet je hoeveel galopsprongen er tussen die hindernissen moeten zitten. Het uitrekenen van galopsprongen hoef je eigenlijk alleen maar te doen als de afstand tussen de hindernissen minder is dan 30 meter.
(dit zijn overigens wel de galoppassen van een gemiddeld paard wat je dan hebt uitgerekend).
Ook zul je soms je paard vooruit moeten rijden of juist wat meer moeten remmen.

Hoe het parcours lopen?
Je weet dat er van alles kan zijn in een springparcours waar je paard soms wat banger op kan reageren, daarom is het verstandig om voordat je moet gaan springen nog een keer het parcours met je paard loopt, het beste kun je dit doen door door de ogen van je paard te kijken. Je stapt dus recht op de hindernis af en stopt voor de hindernis. Daarna draai je weer naar rechts om vervolgens naar de volgende hindernis te kunnen lopen.

-Loop zelf ook het parcours precies zoals jij hem wil rijden, zo vergeet je hem minder snel.
– Kijk naar de startlijn, hoe kun je die het beste aanrijden?
– Kijk hoe de wendingen zijn, zijn ze wat ruimer? Dan heb je dan de tijd om je paard weer even te herstellen voor de volgende sprong. Want als je bijvoorbeeld  een kortere wending hebt dan heb je dan minder tijd om je paard te kunnen herstellen.
– Laat je niet afleiden door wat andere ruiters zeggen, die willen natuurlijk van je winnen.

Belangrijk is dus vooral om het parcours heel goed uit je hoofd te leren en hem dus ook een paar keer loopt. Het parcours zie je ook pas op de dag van de wedstrijd, thuis oefenen gaat dus niet.

(Mijn excuses dat hij niet vanmorgen online is gekomen, had hem per ongeluk voor 1 juni gepland staan :’) )

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s