★Een goede dressuurproef!★

Gisteren schreef ik over hoe je slim een springparcours zou kunnen verkennen. Maar ook bij de dressuur zijn er een aantal aandachtspuntjes waar de jury erg goed op zal gaan letten. Handig is dan altijd om te weten welke aandachtspunten dat zijn. Om het voor jullie maar ook voor mij makkelijker te maken heb ik ze even allemaal op een rijtje gezet.Tijdens een officiële KNHS dressuurwedstrijd word er op 30 punten gejureerd.
(Dit is vanaf het Z niveau wel anders!) Een 6 op je startcoupon is een voldoende. Bij 180 punten heb je 1 winstpunt, bij 195 heb je er 2 en bij 210 punten of hoger heb je 3 winstpunten. In totaal kunnen er dus 300 punten verdiend worden.
(10 x 30 = 300)

De algemene punten.
Een proef bestaat uit voorgeschreven oefeningen die jij en je paard samen als combinatie uit moeten voeren en aan de jury moeten laten zien. Op www.startlijsten.nl kun je de proef vinden die jij moet rijden. Kijk goed naar de periode van het jaar, elke periode heeft namelijk een andere proef.
Behalve dat en nauwlettend op je oefeningen gelet word, word je in het algemeen ook nog beoordeeld. Dit is:

– Het algemene en correctheid van de stap, draf en galop.
– De impuls (staat vaak als aandachtspunt erbij geschreven op je startcoupon) Dit betekend hoe voorwaarts je pony of paard is, maar wel onder controle van de ruiter/amazone.
– De rechtgerichtheid (rechtrichten is ook een onderdeel van grondwerk) en de ontspannenheid van het paard.
– Houding en zit van de ruiter/amazone.
– Rijvaardigheid van de ruiter, reageert je paard goed op je hulpen? (dit telt 2x mee in de puntentelling)
– Verzorging (geldt tot en met de klasse L2.

Behalve de bovenstaande aandachtspunten zijn er zo ook nog wat dingetjes waar de jury op let. Dit is wat een jury onder andere graag wil zien:

– Van letter naar letter rijden en de afwerking van de oefening;
Een nette proef rijden kun je het beste doen door ruimte te nemen, dit betekend dus ook door de hoeken rijden en je figuren maken zoals het hoort. Daarbij kun je de figuren beter iets te groot maken dan te klein.

– De overgangen;
In iedere proef komen overgangen voor. De bedoeling is dan dat deze zo soepel mogelijk gemaakt worden. Het moet een vloeiende beweging worden en het verschil moet ook duidelijk zijn. Neem nu de draf en de middendraf, als je een overgang van de draf naar de middendraf moet maken (bijvoorbeeld M-X-K van hand veranderen in middendraf) zorg je ervoor dat je net voor de M iets afremt. Je zet je paard recht richting de K en pas dan zet je de middendraf in. Een aantal meter voor de K rem je weer wat af en rijd je netjes de hoek door.

– Ontspanning;
Wedstrijden gaan niet alleen om winnen maar ook om ervaringen op te doen en met name plezier te maken! Deel dit plezier dan ook met je paard. Een gespannen ruiter brengt de spanning al heel snel over op het paard waardoor de proef een stuk slechter kan verlopen dan dat je eigenlijk wil.

– Aan de teugel;
Ik zie vaak dat mensen heel erg blij zijn als hun paard aan de teugel loopt, let wel op dat je paard ook verkeerd aan de teugel kan lopen. Een algemene combinatie is dan ook een paard dat aan de teugel loopt met zijn of haar ruiter/amazone erop.

Aan het einde van de wedstrijd is er meestal een prijsuitreiking, na de prijsuitreiking kun jij je startcoupon nog op gaan halen. Hier staan dat de punten op waar jij je nog aan kunt verbeteren of wat juist heel erg goed ging!
Vaak worden er afkortingen gebruikt, dit is omdat je soms heel snel moet schrijven of het hokje waarin er geschreven is, is te klein.

– AW = achterwaarts
– HH =  halthouden
– NG =  niet getoond
– SB = schouder binnenwaarts
– TDH = tegen de hand
– VB = verkeerde been lichtrijden
– VG = verkeerde galop
– VW aanspr. = voorwaarts aanspringen
– VWNW = voorwaarts neerwaarts
– VZ = verzet

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s