★Berggeit, Compliment & Knielen!★

Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je de berggeit, compliment en het knielen aan kunt leren. Evy beheert alle 3 de oefeningen (ook op zweepcommado), en dus vond ik het eens leuk om mijn manier met jullie te kunnen delen! 😀

11101830_921601651217414_6578560926423834967_n

De berggeit

Voor de berggeit heeft je paard wel wat bespiering nodig. Het is een oefening waarbij je paard veel kracht van zichzelf vraagt. Aangezien de achterbenen bij de voorbenen moeten staan.
Om te beginnen neem je 1 balk, let op dat je er ook maar 1 pakt en dan een ronde balk. Wanneer je een vierkante balk of meerdere balken gebruikt kunnen er nare dingen gebeuren.
Vervolgens zet je je paard recht voor de balk neer en zorgt dat de voorbenen gelijk naast elkaar staan. Dan leid je met wat brokjes het hoofd van je paard naar de grond en zorg je er voor dat je paard de brokjes net niet meteen kan pakken. Al als hij dan 1 achterbeen naar voren zet beloon je en vraag je door. Let er wel op dat je de eerste keer niet meteen te veel vraagt!
Doe het in stapjes, elke keer dat je je paard traint een beetje meer 🙂
Zodra je paard zijn voorbeen over de balk heen zet, zet je je paard weer terug achter de balk. Je paard zal dan vanzelf een keer de link gaan leggen dat hij zijn voorbenen niet over de balk mag zetten. Ondertussen blijf jij je commando herhalen. Bij mij is dat beeerggeit.

Het compliment

Het compliment leer je vanuit de spagaat, die je overigens niet te ver vraagt. Want wanneer je de spagaat te ver vraagt staat de achterhand er al niet meer mooi onder. Je paard zal altijd 1 kant fijner vinden dan de andere kant. Dit is net zoals dat een mens links of rechtshandig is. Soms merk je het ook al bij het rijden, bijvoorbeeld in de galop. Sommige paarden krijgen de stelling er bij een van de kanten er niet goed in omdat dat de moeilijke kant voor hun is. Zo is dat ook bij vrijheidsdressuur. Je pakt het been van je paard op en ondertussen lok jij het hoofd van je paard met een brokje een beetje naar beneden. Zo gaat je paard mee in de beweging en laat hij zijn rug mooi zakken. Leg ondertussen rustig het been op de grond, de een zal dit meteen doen al zal de ander het heel erg raar vinden.. Het hoofd moet je niet te ver tussen de benen vragen, dan zal de rug sneller bol gaan staan. Maar gewoon op kniehoogte. Je paard zal bij het compliment vragen zijn gewicht op de achterhand gaan zetten en zo makkelijker zijn been op de grond leggen.
11101830_921601651217414_6578560926423834967_n

Knielen

Het knielen is eigenlijk het vervolg van het compliment. Knielen is eigenlijk het compliment maar dan op beide kanten. Je paard moet dan dus zowel links als rechts het compliment kunnen. Zorg er ook voor dat je paard het compliment op zweepcommando kan. Dat is alleen maar makkelijker voor jou. Zoals ik al zei in de uitleg van het compliment zal je paard 1 kant handiger vinden. Nou, bij het knielen vraag je juist eerst de moeilijke kant. Het word voor je paard dan handiger om de makkelijke kant erbij de leggen. Je vraagt eigenlijk het compliment op beide kanten tegelijkertijd. Als commando zou je kniel kunnen gebruiken. Dit is kort maar duidelijk voor je paard! Ook het voordat je het knielen vraagt, vraag je eerst de spagaat. 🙂

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s