★Stofallergie!★

Stro kan een stofallergie bij paarden veroorzaken. hoe komt dat?
En zijn er alternatieven voor stro die net
zo effectief en net zo goedkoop zijn als stro?

Foto5

Stro is een heel geschikte bodem voor in de stal, omdat
paarden eraan kunnen knabbelen. Zo kunnen ze uren bezig zijn en kunnen stalgebreken worden voorkomen. Sommige paarden kunnen echter wel allergieën ontwikkelen die kunnen uitbreiden in chronische (blijvende) dampigheid of kortademigheid. een ziekte waarbij bindweefsel word gevormd in de longen. Veel gevallen van dampigheid hebben te maken met het stro, maar er zijn ook veel andere soorten stalstof en schimmelsporen die de ziekte kunnen veroorzaken.

Beschimmeld of stoffig hooi
Geef altijd alleen schoon hooi. Misschien kun je het hooi voor een gevoelig paard stomen of natmaken. Vochtig hooi geef je ’s nachts en de rest ’s morgens.

Bestrijdingsmiddelen
De gevolgen van deze stoffen zijn nog niet helemaal duidelijk maar dommige paarden vertonen astma-achtige symptomen wanneer gewassen in de buurt worden bespoten. Vraag de boeren in de buurt jou te waarschuwen, zodat jij weet dat jij je paard binnen moet houden.

Stof uit belendende stallen
Dit kan een groot probleem zijn. Het heeft geen enkele zin een stal stofvrij te houden als de stal ernaast een stofnest is. In een stalhouderij moet een allergisch paard in een box worden gezet waar de omgeving stofvrij kan worden gehouden.

Stoffig voer
Voor stoffig voer bestaat geen excuus. Koop alleen voer van goede kwaliteit, bewaar het op een koele, droge plaats en let op de houdbaarheidsdatum.

Potstallen
Potstallen kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken, omdat de schimmel in de bodem sporen verspreidt die het paard vervolgens inademt.

Stofvrij strooisel is bijvoorbeeld stofvrij gemaakte houtkrullen, versnipperd stofvrij stro, turf en papierstrooisel. Alle soorten strooisel hebben voor en nadelen. dus jou keuze hangt af van jou voorkeur. Stofvrije houtkrullen bijvoorbeeld moeten eerst een tijdje op de grond liggen en de kwaliteit kan van baal tot baal verschillen. Maar als ze eenmaal goed liggen, is dit strooisel snel en goedkoop te onderhouden. Versnipperd stofvrij stro is – wat de leverancier ook zegt – vaak erg smakelijk voor paarden en is daardoor niet altijd geschikt voor een gulzig paard. Turf vormt een uitstekend warm bed voor het paard, maar maakt zijn vacht vies en hoopt zich op in de hoeven. Bij papier duurt het vaak vrij lang voor het goed ligt en bovendien moet het vaak worden verschoond omdat het anders nogal klef wordt. Al deze alternatieven zijn duurder dan stro. Als je de kosten dan vergelijkt met de kosten van de dieren/veearts of de eventuele schade aan je paard kan ander strooisel zeker de moeite waard zijn!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s