★Tong over het bit?!★

Waarom leggen sommige paarden hun tong over het bit en hoe kun je dat voorkomen of zelfs verhelpen?
Dat ga ik jullie vandaag in dit artikel uitleggen 🙂Sommige paarden leggen hun tong over het bit, doordat ze dat in het verleden door een verkeerd bit hebben aangeleerd. Deze vervelende en gevaarlijke gewoonte, die de controle van de ruiter vermindert, moet voorkomen kunnen worden. Het eerste bit wat het paard in krijgt , moet meteen de goede maat en vorm hebben en is afhankelijk van zijn leeftijd, mondvorm en temperament. Bovendien moet het hoofdstel prettig zitten.

Een ouder paard met deze gewoonte moet gecorrigeerd worden. Allereerst moet je fysieke afwijkingen in de mond uitsluiten. Pas daarna is de vorm van het bit aan de orde. Aan de hand van de bouw van de paardenmond kan bepaald worden welk bit het beste is. Heeft het dier een hekel aan druk op zijn tong, dan is een zacht bit of een stangbit een goed alternatief voor gebroken mondstukken. Ze verdelen het gewicht en de inwerking gelijkmatig over de tong. Soms moet het bit wat strakker in de mond liggen, zodat er een rimpel in de mondhoeken te zien is. Maar zelfs al is een ander bit de oplossing, het paard zal zich moeten realiseren dat het niet langer zijn tong over het bit hoeft te leggen. Pas als het paard het heeft aanvaard, zal het ophouden..

Tip!
Voor een paard dat zijn tong over het bit blijft leggen, kan een lepelbit geschikt zijn. Dit dunne, w-vormige bit word gebruikt naast het normale bit van het paard. Het ligt achter in de mond en voorkomt dat het paard zijn rond naar achteren trekt om het over het bit te leggen.

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s