★Het raspaard!★

Kan een echt raspaard de hele dag naar buiten of word hij er ziek van? Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste onderdelen van een paard houden?? Dat lees je allemaal in dit artikel!Om te zien of een paard geschikt is voor het buitenleven, moet duidelijk zijn welke eisen het paard voor het buitenleven heeft. De onderstaande lijst zal je helpen met beoordelen of je wel degelijk alles in orde hebt en of alles aanwezig is wat je paard nodig heeft.

Voer:
Paarden eten de hele dag door kleine hoeveelheden. Ze hebben een bijna regelmatig voedselschema nodig om hun spijsvertering gezond te houden. In de wei kan een paard wel wat vooruit met het gras wat hij heeft. Mits hij gras heeft!
De volbloeden, de arabier of andere raspaarden zullen het echter minder goed doen op het gras en hebben extra voeding nodig in de vorm van geconcentreerd voer dat past bij de conditie en werk van het paard, en hooi als er onvoldoende gras is.

Beweging:
Beweging is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van elk paard. In de wei houden ze zichzelf in beweging tijdens het grazen en of het spelen met hun maatjes. Het paard heeft een aantal gangen die allemaal gebruikt moeten worden.
Om in conditie te blijven moet het zijn lijf en ledematen kunnen strekken en bewegen. Hoe meer conditie het paard heeft, hoe beter het tegen het buitenleven kan.

Gezelschap:
Paarden zijn kuddedieren en houden van gezelschap. Naast hun drang om te overleven in de veiligheid van de kudde, leven paarden in groepen zodat ze van elkaars gezelschap kunnen genieten. Omdat paarden erg onhandelbaar kunnen worden als ze alleen zijn is het goed om ze in een kudde of met zijn 2en te stallen.

Schuilstal:
Elk paard heeft een plek nodig om te schuilen. Het is gevoelig voor de zon, regen, wind en de vorst. Een natuurlijke windscherm in de vorm van een bomenrij of een dichte heg is niet genoeg in de winter. Dan heeft het dier een onderkomen nodig met een dikke laag stro om zich warm te houden. Bij slecht winterweer moet het paard naar een dichte stal.

Deze basiseisen geven al aan dat hoe natuurlijker een paard wordt gehouden, des te minder problemen zal het paard hebben. Als je je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet is er geen enkele reden om een paard niet buiten neer te zetten.

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s