★Sneeuw!★

Niet heel toepasselijk met het weer wat we de aankomende dagen gaan krijgen, maar ook zeker niet geheel onbelangrijk! Want hebben paard nu echt last van de sneeuw? En kunnen ze ziek worden als ze buiten staan?

floooor

Paarden redden zich prima in de sneeuw zonder hun eigenaar. Vaak doet die juist meer kwaad dan goed door extra bescherming te bieden tegen wat hij als koud ervaart. Behalve bij volbloeden houdt de wintervacht het dier goed warm. Het komt voor dat een paard een dikke laag sneeuw op zijn rug heeft, het bewijs dat zijn vacht goed isoleert! Bij vies winterweer is het wel verstandig je paard tegen de wind te beschermen.
Ligt er een laag sneeuw op de grond, dan lopen de hoeven en benen meer kans op letsel. Door de sneeuw blijven de onderbenen nat en zijn ze vatbaarder voor schaafwonden en mok. Bovendien zijn paardenhoeven niet gebouwd om in de sneeuw te lopen. Door de holle vorm klontert de sneeuw erin vast en ontstaan er ijsschoenen die erg onprettig zijn voor het dier. De hoeven moeten daarom regelmatig uitgekrabt worden. Een laagje vaseline of vet op de zolen voorkomt enigszins dat de sneeuw in de hoef blijft zitten.
Een ander gevaar bij sneeuw vormen de sloten en plassen. Sloten vol sneeuw zijn niet meer te zien. De brandweer rukt ’s winters dan ook regelmatig uit om paarden uit het water te redden. Is er sprake van een watergrens om de wei, let dan extra goed op bij vrieskou. En tot slot moet er altijd een onderkomen beschikbaar zijn waar het paard gestald kan worden zodra het weer al te vies wordt.

Geen reden voor paniek! Een buitenpaard kan best tegen sneeuw als het goed gevoerd en verzorgd wordt. Veel paarden genieten juist van de sneeuw!

Naamloos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s