How to: Een paard wassen bij koud weer

Het koude weer is al weer onderweg.  Het word zo’n beetje met de week kouder…
Maar wat nou als je naar die ene wedstrijd moet op zondag, of een keuring? Dan moet je paard echt wel verzorgd uitzien!
In dit artikel geef ik jullie dan ook uitleg hoe je het best een paard kunt wassen bij koud weer.


Vaak word er gezegd dat als je een paard met koud weer wast, het ziek word. Dat is niet helemaal waar. Als een paard nat is met koud weer, is het vatbaarder om ziek te worden omdat het immuunsysteem dan zwakker word. Een virus zorgt ervoor dat je paard ziek word.

Hoe kun je een paard dan het beste wassen wanneer het koud is?
Wanneer het koud is, kun je je paard wel het beste binnen wassen, zo vat je paard niet meteen heel veel kou door de wind.
Let op dat je wel een fleecedekentje achter de hand hebt.
Wanneer je geen wasplaatsen binnen hebt kun je kijken of je je paard ergens op een andere stal mag wassen waar ze dat wel hebben, er zullen vast wel mensen zijn die dat hebben en bij wie dat dan mag.

Zodra jij je paard vast hebt gezet zet je de kraan op handwarm water aan. Gewoon een temperatuur die voor jou ook gewoon fijn aanvoelt, niet te heet, niet te koud.
Je maakt je paard gewoon van boven tot beneden nat en doet de kraan uit. Wat je nu het beste kunt doen (en wat ik ook altijd doe) is een emmer water pakken. Je spons of borstel nat maken, daar wat shampoo op doen en dan gaan schrobben op je paard zodat al het vuil er goed af gaat.

Waarom je het best een borstel of spons op die manier kunt                    gebruiken?
                  Het is hartstikke handig, en ook nog eens zuinig voor je shampoo! Zo                           kun je dus langer met je shampoo doen 🙂

Wanneer jij je paard helemaal onder gesopt hebt, is het tijd om je paard weer helemaal schoon te spuiten. Zorg dat je alvorens al de staart en de manen ingesopt hebt als je dit wil doen. Ook dit doe je weer met handwarm water. Zorg dat je meteen alles goed afspuit zodat je niet opnieuw hoeft af te spuiten en je paard dus meer kou lijdt.

Als je daarmee klaar bent haal je het overige water wat in de vacht van je paard zit, of op de rug ligt met een zweetmes eraf. Je zou hierna ook nog met een handdoek even alles nog extra goed droog kunnen maken.
Doe hierna de fleecedeken op zodat je paard het niet koud krijgt. Zet je paard niet meteen buiten maar houd je paard nog even in een stal zodat hij goed op kan drogen. Wanneer je paard helemaal droog is kan hij weer naar buiten. (Het is wel slim als je dan een goede deken op doet anders kun je weer opnieuw beginnen :’) )

Wat ook wel erg handig is, is voordat je je paard in een stal zet er nog
                     even mee te wandelen, zo zijn ze eerder droog!


Ik hoop dat jullie het een handig artikel vinden voor de komende maanden! 😀

me myself and i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s