Zomereczeem!!

Nu het warmste weer weer voorbij is gaan de meeste mensen die een paard hebben met zomereczeem zich weer een beetje oriënteren op het gebied van zomereczeem.
Net als ik, want ook Lizz heeft zomereczeem.Heel wat paarden hebben in de zomer eczeem. Dit noemen ze dan zomereczeem. Een echt goed werkend middeltje is er nog niet, daarom is het bij je eigen paard een beetje passen en meten wat werkt bij jou paard.

Om te beginnen, wat is zomereczeem nu eigenlijk?
Zomereczeem is een aandoening dat vooral in de staart en manen irriteert. Vaak word het ook gezien als staart en manen eczeem of Sweet-itch.
Zomereczeem word eigenlijk veroorzaakt door de Culicoïdes mug. Deze mug maakt een speeksel aan waar sommige paarden (over)gevoelig voor zijn. Dit is overigens ook het meest voorkomende allergie bij een paard. De muggen zijn met name in de zomermaanden actief, (voorjaar tot ver achter in het najaar). Deze mug houd niet van zonlicht en wind maar wel van struiken, bomen en water. Daarom zijn ze ook vaak bij zons op of ondergang actief, dit neemt niet weg dat ze niet elk uur van de dag actief zijn. Bij de zee zal een paard er dus minder last van hebben aangezien daar veel wind is.

Rassen
Sommige rassen zijn gevoeliger voor het insect, dit kunnen zijn;
Friezen
Fjorden
Haflingers
Ijslanders
Shetlanders

Vanaf het tweede levensjaar van een paard word de allergie vaak pas actief. Wanneer het paard een ernstige vorm heeft spelen de klachten al eerder.

De verschijnselen
De jeuk begint vaak bij de staart en manen. In het voorjaar, zo rond februari/maart beginnen de eerste verschijnselen al te komen. Vanaf dan moet je ook al voorzorgmaatregelen gaan treffen. Een paard begint dan al vaak met schuren en door het schuren word de jeuk alleen maar erger totdat je paard tot bloedens aan toe aan het schuren is. En dat wil je natuurlijk niet!
Probeer dan ook zoveel mogelijk dingen te voorkomen waar je paard aan kan gaan jeuken.
Hoe kun je zien of je paard zomereczeem heeft?
Je paard heeft dan hele erge jeuk. Doordat ze zoveel jeuk hebben gaan ze schuren bij de manen en de staart. De staart en manen zijn afgebroken en een stuk korter. Doordat ze vaak ook happen op dezelfde plek op de vacht ontstaan er kale plekken. Een verdikte huid. En open wonden, vooral op de staart en manen maar dit kan ook op de vacht zelf zijn.

Hoe kun je zomereczeem het beste behandelen?

~ Een eczeemdeken, Dit zorgt ervoor dat de muggen niet op de huid van het paard kunnen komen. Bij deze deken is alles verpakt. Het is erg belangrijk om de deken al op tijd op te doen zodat je zeker niet te laat bent!

~ Vliegwerende spullen gebruiken zodat het meeste weg blijft.

~ Let op het voer! Dit is heeeeeeel belangrijk. Wanneer er veel suikers in het voer zitten verhoogd dit alleen maar de kans op ernstigere zomereczeem. Neem iets als metezoa, suikerloze snoepjes etc.

~Was je paard geregeld, zo maar je de manenkam en de staartwortel weer hele,aal schoon en haal je de meeste jeuk weg.

Op dit moment word er veel onderzoek gedaan naar zomereczeem, heel wat universiteiten en ook in Nederland zijn er veel mee bezig, dus hopelijk kunnen ze een goed werkend middeltje maken!

me myself and i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s