Basisbehoeften!

Hee!
Zoals Izabelle al vertelde zijn we vanaf gisteren begonnen met het ‘herleven’ van onze blog, ook ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen om het allemaal bij te houden ondanks dat ik hiernaast ook nog naar school ga, moet werken en naar de paarden ga.
ebyyyy

Vandaag ga ik jullie de basisbehoefte van een paard meegeven. Wat heeft een paard nu eigenlijk allemaal per dag nodig? Voor sommige nog een onduidelijke vraag. En als je net een eigen paard of pony wil kopen is het natuurlijk erg handig om de basisbehoeften te weten!

hahahah

Welke basisstoffen heeft een paard nodig en hoe krijgt hij die het beste binnen?

Allereerst moet een paard de hele dag kunnen drinken, dit is belangrijk zodat het paard niet uitdroogt. Het water moet vers zijn en moet constant in de gaten gehouden worden. Zie je dat het een troebel iets is in de waterbak van je paard? Ververs dit dan zodat je paard weer lekker vers water heeft. Dit is ook beter voor de gezondheid van je paard.

waterpret

Andere voedingsstoffen die je paard nodig heeft zijn:
Koolhydraten; dit is een voedingsstof waar je paard zijn energie uit haalt.
Proteïnen; Wanneer je paard in de groei is heeft je paard proteïnen nodig, ook wanneer je paard een wondje heeft of ergens anders van moet herstellen is deze voedingsstof erg belangrijk.
Vezels; Vezels zijn nodig voor een goed functionerende spijsvertering.
Vetten; Om op temperatuur te blijven.
– Vitaminen en mineralen; Voor een goed functionerend lichaam.

Eigenlijk zou het voer goed gras en kruiden in de lente en zomer moeten bevatten, zodat het paard voldoende voedingsstoffen krijgt om het hele jaar door gezond te blijven. (dit natuurlijk wel met uitzonderingen zoals paarden die niet tegen deze voedingsstoffen kunnen).
Het is ook maar zelden het geval dat het paard voldoende binnen krijgt voor een heel jaar. Dit omdat sommige paarden zoals ik al zei er niet goed tegen kunnen, ze in een paddock zonder gras zitten of vaak in hun stal verblijven. En omdat ze hun energie verbruiken bij het rijden of mennen, zal hun voeding moeten worden aangevuld. s’ Winters heeft een paard hooi nodig om de minimale hoeveelheden van de voedingsstoffen die nodig zijn binnen te krijgen. Voor het werk zal het paard extra energie nodig hebben in de vorm van hoogwaardige koolhydraten.
Hoe ruw en geconcentreerd voer zich tot elkaar moeten verhouden, hangt af van het gewicht van het paard en van het soort en hoeveelheid werk die het paard moet verrichten. Een handige tabel en grove richtlijn zou zijn:

Soort werk Hooi (%) Geconcentreerd voer (%)
Onderhoud (poetsen etc) 100% 0%
Licht werk zoals korte ritjes 80-100% 0-20%
Middelzwaar werk 60-80% 20-40%
Zwaar werk 50% 60%

Zoals ik al zei is dit een richtlijn en kun je zelf voeren wat jij wil en wat goed is voor jou paard.

me myself and i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s