★ Winter: Modellen dekens ★

Nu de winter weer is aangebroken, worden veel paarden weer geschoren. Een alternatief is dan een winterdeken. Toch zijn die niet altijd even gemakkelijk te vinden dan dat je denkt. Het moet een goed passend jasje zijn voor je paard anders kan je paard schuurplekken krijgen.
equinonline

Het model van een deken is erg belangrijk. Het is dan ook zo dat het bij het ene paard beter zit dan bij het andere paard. Let bij het kopen van een deken dan ook op de volgende punten:

De deken moet de vorm van het paard hebben, wat helaas niet altijd het geval is. Een tijdje terug kwamen heel wat paarden na de ‘winterstop’ terug met kale plekken bij hun schouders.
Tegenwoordig hebben dekens verschillende inzetstukken om de deken alsnog op wens te maken.

Er moet geen extra losse singel nodig zijn. De meeste dekens hebben vaste gekruiste singels en beenriemen, meestal achter en heel soms ook voor. Dekens zonder gekruiste singels moeten zo lang zijn dat ze vanzelf rechttrekken als een paard gerold heeft.

– 
Beenriemen moeten eenvoudig en helemaal verstelbaar zijn en mogen geen dikke gespen hebben waarvan het paard last kan hebben als het ligt.

Een deken moet zowel van borst tot staart als van schoft tot staart lang genoeg zijn, anders zal de deken niet strak over het paard zitten.

– De deken moet vooral ook de buik tegen de tocht beschermen. Voor brede paarden zijn er extra ruimte dekens die je kunt kopen. De deken moet minstens tot net boden de elleboog en het achterste kniegewricht reiken.

” Een deken die past, houdt het paard droog en warm in de wei”

foto-rmqdocqr
Deze schuurplekken kunnen ontstaan wanneer de deken te strak heeft gezeten of niet goed heeft gelegen.

equi
Deze deken ligt goed, hij ligt voor niet te straks maar ook helemaal niet te los. Mooi aangesloten dus.

me myself and i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s