★ Tips: Angstzweet! ★

paard-op-de-trailer-geladen

Een rustig paard dat moeiteloos de trailer op gaat blijkt soms toch moeite te hebben met transport.. Bezweet komt hij op bestemming aan waar hij dan ook wel weer rustig word en af koelt. Op de terugweg is het weer hetzelfde liedje. Waarom gebeurd dit nu eigenlijk? Is het een verschijnsel van angstzweet??

Sluit eerst de fysieke oorzaken uit. Zo zijn zware warme dekens ongeschikt voor transport, net als dekens met watten erin waarin de huid niet kan ademen als er warmte onder de deken ontwikkelt. In de zomer is een zomerdeken genoeg en in de winter vaak een lichte deken. Bij warm weer kan de vochtigheid in een trailer nogal hoog oplopen. Vooral als er meerdere paarden vervoerd worden. Zorg dus dat je alles goed ventileert.

Is er geen fysieke oorzaak? Dan is er waarschijnlijk sprake van stress.
Wat oorzaken kunnen zijn:
– Eenzaamheid in een nauwe ruimte
– Wanneer er een ander paard bij staat waar je paard het niet goed mee kan vinden
– Nerveus

Om angst door een te nauwe ruimte uit te sluiten kun je je paard in een grotere trailer vervoeren. Misschien gaat je paard dan minder zweten. Een paard waar je eigen paard het niet goed mee kan vinden, is zo uit de trailer gehaald. Toch is het belangrijk om je paard met een soortgenoot te laten reizen, want ook eenzaamheid kan deze dingen veroorzaken.

Het komt ook wel eens voor dat je paard stress heeft voor een wedstrijd. Dit kan alleen met veel liefde en geduld weggenomen worden. Een paard verdoven is nooit de beste oplossing. De coördinatie wordt daardoor verstoord, waardoor je paard kan gaan struikelen, vallen of uitglijden bij het in en uitladen. Bij elk probleem is het verstandig om met veel geduld de angst weg te halen. Zo ook bij dit probleem.

foto-fxwmxybi
me myself and i

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s